Amazon schrapt wereldwijd 18.000 banen

Amazon schrapt wereldwijd 18.000 banen

Amazon gaat 18.000 medewerkers ontslaan. De belangrijkste reden voor dit massaontslag is de onzekere macro-economische situatie.

In een blog geeft CEO Andy Jassy aan dat het bedrijf te maken heeft met lastige macro-economische omstandigheden. Daarnaast heeft het bedrijf de afgelopen jaren te veel personeel geworven, waardoor het bedrijf een beetje uit zijn jasje zou zijn gegroeid.

Het maakt dat Amazon niet zoals eerder voorgenomen afscheid neemt van 10.000 medewerkers, maar 18.000 werknemers zal ontslaan. Het gaat met name om kantoorpersoneel, in het bijzonder binnen de Amazon-winkels en recruitmentpersoneel.

In totaal gaat het om ongeveer 5 procent van het totale kantoorpersoneel van de e-commercegigant en 1,2 procent van het totale personeel van 1,5 miljoen medewerkers.

Kostenbesparingen

Tijdens de pandemie verdiende Amazon veel geld en groeide daardoor ook flink in het medewerkersbestand. Na afloop van de pandemie, toen mensen weer fysiek naar winkels gingen, moest de e-commercegigant flink op de kosten besparen.

In eerste instantie werden deze kostenbesparingen opgevangen door het afstoten van bedrijfsonderdelen die niet winstgevend waren, zoals het sluiten van fysieke winkels en business units als Amazon Care. Later werd een personeelstop afgekondigd en nu vallen er sinds november vorig jaar ontslagen.

Meer ontslagrondes bij techbedrijven

De ontslagen bij Amazon staan niet op zichzelf in de techwereld. Deze week kondigden veel techbedrijven opnieuw ontslagen aan. Zo neemt Meta afscheid van 13 procent van het personeel, 11.000 medewerkers, en ontslaat ook Salesforce 10 procent van het personeel. Andere ontslagrondes vinden plaats bij Lyft en HP.