2min

Tags in dit artikel

, , ,

Amazon gaat nog eens 9.000 banen schrappen. De ontslagronde moet ervoor zorgen dat op de langere termijn kosten kunnen worden bespaard. Ook bij AWS gaan er banen verdwijnen.

De nieuwe ontslagronde volgt op een eerdere ronde die begin dit jaar werd aangekondigd. Toen ging het om 18.000 banen en waren de lastige macro-economische omstandigheden de oorzaak.

Verdere kostenbesparing wordt voor deze nieuwe ontslagronde als belangrijkste reden gegeven. Daarnaast, zo geeft CEO Andy Jassy van Amazon aan, is het bedrijf op het gebied van medewerkers de afgelopen jaren flink uit zijn jasje gegroeid. Daarom is nu besloten, naast de eerder genoemde kostenbesparingen, het aantal medewerkers verder te ‘stroomlijnen’.

De reden dat er tussen de twee ontslagrondes drie maanden zaten, was volgens de CEO dat bepaalde onderdelen en teams binnen het bedrijf te langzaam waren in het maken van hun planning voor de komende jaren.

Tegelijkertijd kondigt de CEO aan dat er nog wel personeel wordt geworven voor onderdelen waarvoor Amazon prioriteit heeft vastgesteld en waar meer geld en mensen naar toegaan.

Ook ontslagen bij AWS

De Amazon-onderdelen die te maken krijgen met de nieuwe ontslagronde zijn vooral de personeelsafdeling van de online retail- en techgigant, de advertentieafdeling en de live video streamingdienst Twitch.

Dit keer wordt ook AWS niet gespaard. Hoeveel banen bij de public cloudbusiness van Amazon in deze ronde verloren gaan, is niet bekend gemaakt. De complete ontslagronde moet eind april dit jaar zijn beslag krijgen.

Meer nieuwe ontslagen bij big tech

Amazon is niet de enige techgigant dat aankondigt extra personeel te ontslaan ondanks eerdere massaontslagen. Onlangs kondigde ook Meta aan nog eens 10.000 banen te schrappen en worden vijfduizend banen niet meer ingevuld. In november van 2022 ontsloeg de social mediagigant al 13 procent (11.000 medewerkers) van zijn banen.

Lees ook: Amazon schrapt wereldwijd 18.000 banen