2min

Minister-president Mark Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra hebben geen toezeggingen gedaan over exportrestricties rond chiptechnologie. Hierover hadden zij een gesprek met de Amerikaanse president Joe Biden.

In hun gesprekken prezen Rutte en Biden de handelsbetrekkingen tussen Nederland en de Verenigde Staten. Daarnaast waren beide landen het eens dat het Westen de voorsprong op technologie niet mag kwijtraken.

Op het gebied van de Amerikaanse sancties tegen China op het gebied van chiptechnologie, liggen de meningen echter anders. Volgens Biden hebben Nederland en de VS op dit gebied tot nu toe ‘in de pas gelopen’, maar dreigen ze nu uit elkaar te gaan lopen. Nederland zou koste wat het kost met China willen handelen, ook als het gaat om het leveren van chiptechnologie. In dit geval komt ASML om de hoek kijken.

Geen definitieve beslissing

Rutte benadrukte in zijn antwoord dat Nederland niet zomaar ‘bij het kruisje tekent’, zoals eerder al minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) aangaf. Volgens de minister-president, schrijft het FD, moet ook worden gedacht aan de hele toeleveringsketen. Het beperken van de export van chiptechnologie kan gevolgen hebben voor andere producten die deze chips juist gebruiken, zoals auto’s of koelkasten.

Uit de gesprekken tussen beide landen komt nu naar voren dat er nog geen definitieve beslissing is genomen of Nederland zich aan de Amerikaanse sanctieregels gaat houden. Volgens Rutte en de rest van de Nederlandse regering was dit ook niet de verwachting. In een commentaar gaf de minister-president aan dat ‘met alles en iedereen’ over dit onderwerp wordt gepraat en dat tijdens het bezoek de ‘nodige stappen voorwaarts’ zijn gezet. Wat die stappen zijn, is niet bekend.

Japan twijfelt ook

Voor de VS is dit waarschijnlijk een teleurstellend resultaat. Vorige week, tijdens het bezoek van de Japanse minister-president Fumio Kishida, ving de Amerikaanse president ook bot. Hij gaf aan dat zijn land nog steeds geen besluit had genomen over mogelijk aanscherping van de sancties. Ook Japan verzet zich tegen de exportsancties voor chiptechnologie naar China.

Tip: Minister Schreinemacher: ‘Voldoen aan sanctieregels VS is niet vanzelfsprekend’