2min

Nederlandse en Amerikaanse ambtenaren reizen op vrijdag naar Washington voor een gesprek over beperkingen op de export van chips en apparatuur naar China. Dat vertelden ingewijde bronnen tegen Reuters.

Het kabinet-Biden wil de export van Nederlandse chipsystemen naar China aan banden leggen. Premier Mark Rutte besprak het onderwerp onlangs met president Joe Biden tijdens een bezoek aan de Verenigde Staten.

Toentertijd werden er geen afspraken gemaakt. Dat kan veranderen wanneer Nederland op vrijdag terugkeert naar Washington. Bronnen van Reuters vermoeden dat er in de komende dagen een akkoord wordt bereikt.

Exportcontroles

In oktober introduceerde het Amerikaanse Congres nieuwe beperkingen op de export van chips en apparatuur naar China. De Verenigde Staten wil zijn marktpositie gebruiken om de ontwikkeling van supercomputers en artificial intelligence in China te remmen.

De achterliggende gedachte is dat China dergelijke technologie├źn kan gebruiken voor wapens en surveillancesystemen.

Washington roept bondgenoten en handelspartners wereldwijd op om het beleid over te nemen. Nederland en Japan hebben zich tot nu toe verzet. Het kabinet-Biden probeert de landen aan boord te krijgen. Dat kan in het geval van Nederland een zware strijd worden.

ASML

ASML, een van ’s werelds belangrijkste fabrikanten van chipproductieapparatuur, is gevestigd in Nederland. De organisatie is sterk gekant tegen exportbeperkingen. CEO Peter Wennink stelt dat ASML “al heeft ingeleverd” op het gebied van chipexportbeperkingen.

Een van de bronnen van Reuters zei dat Nederlandse ambtenaren erop staan dat de beperkingen worden afgestemd op nationale veiligheid en niet de indruk wekken dat de Verenigde Staten zijn eigen chipindustrie probeert te bevoordelen.