1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Minister-president Mark Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra gaan, tijdens hun bezoek aan de Amerikaanse president Joe Biden volgende week, de positie van ASML binnen het Amerikaanse sanctiebeleid tegen China aan de orde te stellen. Dit schrijft de Financial Times.

Volgens de Britse zakenkrant komt het exportverbod voor chipfabricagemachines naar China, waarvan de Verenigde Staten wil dat Nederland hieraan gehoor geeft, aan bod tijdens de bilaterale gesprekken die de ministers met de Amerikaanse president en minister van Buitenlandse zaken Anthony Blinken zullen hebben.

Met een exportverbod van de hoogwaardige technologie wil de VS voorkomen dat China de apparatuur ook voor militaire doeleinden kan inzetten en zo zijn slagkracht kan vergroten. Nederland verbiedt al de export van de laatste generatie EUV-machines van onder andere ASML naar China, maar de VS willen dat dit verbod zich ook gaat uitstrekken naar oudere technologie. ASML is fel gekant tegen het exportverbod, aangezien China voor het bedrijf een groot deel van zijn omzet uitmaakt.

Ook druk op Japan

De VS leggen niet alleen de druk op Nederland met een exportverbod. Ook Japan staat flink onder de druk de export van hoogwaardige chiptechnologie naar China aan banden te leggen. De VS willen dat ook dit land de sancties volgt. Volgens Reuters komt ook dit onderwerp op de agenda tijdens het bezoek dat de Japanse minister-president Fumoi Kishida vandaag aan Biden brengt.

Tip: ASML-CEO zet vraagtekens bij exportbeperking: “Wij hebben al ingeleverd”