2min

De omzet van AWS, Microsoft en Google Cloud loopt terug. Bedrijven geven minder uit aan clouddiensten, waardoor het marktsegment onder druk komt te staan. Dat stelt Reuters op basis van gesprekken met analisten.

Volgens Reuters neemt de vraag naar public cloud-diensten sinds negen maanden gestaag af. Er is minder vraag naar clouddiensten na de pandemie. Ook recente macro-economische omstandigheden drukken hun stempel op het marktsegment. Veel bedrijven zouden hun migratie naar de cloud vertragen of providers vragen de prijzen van hun abonnementen te verlagen.

Ook vermoeden analisten dat er een vorm van verzadiging optreedt in het migreren van workloads naar de cloud. Workloads die makkelijk naar de cloud gemigreerd kunnen worden bevinden zich inmiddels in de cloud. Daarom is het voor grote cloudproviders lastig om bedrijven te overtuigen de volgende batch van workloads te migreren, aldus de analisten.

Omzet van de grote drie

Experts van Gartner verwachten dat de totale cloudmarkt van de grote drie providers dit jaar met 20,7 procent zal groeien. Dit tegenover 18,8 procent in 2022 en 52,8 procent in 2021.

De individuele omzet van de grote drie providers komt onder druk te staan. Naar verwachting zal de omzetgroei van Microsoft Azure in het vierde kwartaal van 2022 op 31 procent uitkomen. Dit is voor Azure de laagste groei ooit. Microsoft heeft het al lastig vanwege tegenvallende pc-verkoop.

Experts verwachten dat de omzet van Microsoft Azure in het tweede kwartaal van 2023 met 5,2 procent groeit. Dat komt neer op ongeveer 49 miljard euro (53 miljard dollar), de laagste kwartaalomzet in zes jaar.

AWS, dat een kwart van de omzet van moederbedrijf Amazon genereert, zag in het laatste kwartaal van 2022 een omzetgroei van 24 procent. Een kwartaal eerder lag de groei nog op 28 procent.

TIp: Clouduitgaven rijzen de pan uit: hoe kan je kosten reduceren?