2min

Cloudproviders worstelen met teleurstellende inkomsten vanwege een toename in kostenbewuste klanten.

De marktgroei van cloud computing staat onder druk. De omzet van Microsoft Azure steeg in het afgelopen kwartaal met 42 procent, één procentpunt minder dan verwacht. Tegelijkertijd groeide de omzet van Amazon Web Services met slechts 27 procent, de traagste kwartaalgroei voor cloud computing sinds Amazon dergelijke inkomsten apart presenteert.

Klanten van Microsoft, AWS en andere cloudproviders worden geconfronteerd met hogere rekeningen naarmate ze meer workloads naar de cloud migreren. De trend motiveert klanten om kostenbesparingen te vinden, waardoor de inkomsten van cloudproviders onder druk komen te staan. Dat meldt de Financial Times (FT) op basis van gesprekken met analisten.

Teleurstellende cijfers

De FT citeerde de CTO van een grote bank die zich beklaagt over het feit dat grote cloudproviders de kosten voor storage en computing onvoldoende weten te verlagen. Dit had volgens hem moeten gebeuren toen cloudmigraties in een stroomversnelling raakten en cloudproviders konden profiteren van opschaalprojecten.

Toen de inkomsten in de afgelopen maanden terugliepen hielden cloudproviders voet bij stuk, aldus de FT. Prijzen bleven grotendeels gelijk. Klanten werden beloofd dat investeringen op lange termijn terugverdiend zouden worden. Nu zijn de teleurstellende kwartaalresultaten gepubliceerd. De FT stelt dat cloudproviders reageren door klanten te proberen te binden met langdurige contracten.

“Ik denk dat we in deze specifieke periode gaan optimaliseren voor klantloyaliteit”, vertelde Microsoft CEO Satya Nadella tegen analisten na de meest recente kwartaalpresentatie. AWS beweert op zijn beurt dat het klanten wil helpen met kostenbesparingen door workloads te migreren naar merkeigen Graviton-processoren.

Vendor lock-in

Critici geloven niet dat de strategie alleen om de klant draait. “Ze willen dat je een grote hoeveelheid geld uitgeeft, groeit op hun platform en geen rekening houdt met andere cloudproviders”, vertelde Corey Quinn van cloud consultancy-bedrijf The Duckbill Group tegen de FT.

Bedrijven die over proberen te stappen naar een andere cloudprovider worstelen met hoge kosten, aldus Gartner-analist Michael Silver. “En als je eenmaal bent overgestapt, zit je vast aan een nieuwe provider en heb je uiteindelijk hetzelfde probleem.”

AWS houdt vol dat langetermijncontracten over het algemeen voordelig zijn voor klanten. “We vertellen klanten niet waar ze hun workloads moeten uitvoeren, noch speelt hun keuze van leveranciers een rol in onze prijzen”, zei Elizabeth Baker, VP Private Pricing bij AWS.