Quantum computing-startup PASQAL haalt 100 miljoen euro op

Quantum computing-startup PASQAL haalt 100 miljoen euro op

Het Franse PASQAL sleept 100 miljoen euro binnen. De startup werd opgericht door een Nobelprijswinnaar en wil het geld gebruiken voor werving en omzetgroei.

De investering komt op een onzeker moment voor de industrie. De koersen van meerdere beursgenoteerde quantum computing-bedrijven zijn ingestort. Financiering is schaars, maar PASQAL wist het tij te keren. De startup wil de investering gebruiken voor werving.

“Aangezien andere bedrijven waarschijnlijk moeite zullen hebben om geld te vinden, is het een goede gelegenheid voor ons om de talenten die beschikbaar zijn te benutten”, vertelde Georges-Olivier Reymond, CEO en medeoprichter van PASQAL, tegen Reuters. Het bedrijf wil zijn personeelsbestand dit jaar verdubbelen naar ongeveer 200 medewerkers.

PASQAL

PASQAL is reeds bekend in de industrie. De startup verkocht twee quantum computers aan high-performance centra in Frankrijk en Duitsland. Een van de oprichters, Alain Aspect, kreeg in 2022 de Nobelprijs voor Natuurkunde met experimenten die de basis legden voor quantum computing.

Quantum computers hebben het potentieel om miljoenen keren sneller te rekenen dan de snelste supercomputers van het moment. De systemen van PASQAL kunnen complexe financiële problemen even nauwkeurig oplossen als klassieke computers. Daar hoopt het bedrijf binnenkort een slaatje uit te slaan.

“Het wordt een keerpunt voor onze inkomsten wanneer we de volgende generatie van apparaten uitbrengen met honderden qubits — hopelijk 1.000”, zei Reymond. Het aantal qubits, oftewel quantum bits, is een indicatie van de kracht van een quantum computer. Het meest recente systeem van PASQAL heeft 350 qubits.

Grote namen

De financieringsronde werd geleid door een nieuwe investeerder, Singaporees staatsbedrijf Temasek. Andere deelnemers waren het European Innovation Council (EIC) Fund, Wa’ed Ventures en Bpifrance.

De veelbelovende ontwikkelingen van PASQAL trekken de aandacht van grote financierders. Investeerders geloven dat het bedrijf een revolutie in de industrie teweeg kan brengen.

Tip: IBM introduceert nieuwe Osprey quantum-processor met 433 qubits