“Apples nieuwe datacenter is voor cloud computing”

Later deze maand moet in de staat North Carolina in de Verenigde Staten het nieuwe datacenter van Apple gaan verrijzen. Het moet een van de grootste datacenters ter wereld worden, maar de vraag is waar Apple zo’n groot datacenter voor nodig heeft. In een interview met de website Cult of Mac geeft Rich Miller, redacteur van Data Center Knowledge, zijn visie hierop.

“Apples nieuwe datacenter is voor cloud computing”Volgens de huidige planning moet er straks een serverpark verrijzen met een oppervlakte van zo’n vijfhonderdduizend vierkante meter in één gebouw. Het hele project gaat Apple een miljard dollar kosten, maar moet, door belastingvoordeel, uiteindelijk ook 46 miljoen dollar gaan opleveren. Over het doel van het serverpark is het bedrijf, zoals we van Apple gewend zijn, altijd vaag geweest.

Apple heeft aangegeven dat het het serverpark in North Carolina wil gebruiken als hub voor de oostkust van de Verenigde Staten. Apple heeft tevens een hub voor de westkust in Newark, Californië. De lokale overheid stelt dat Apple het serverpark in North Carolina wil gebruiken voor de groeiende MobileMe-business en als opslag voor digitale content van de iTunes Store.

Rich Miller van Data Center Knowledge denkt echter dat de grootte van Apples serverpark wijst op iets geheel anders. "De interessantste vraag is of Apple een veel grotere faciliteit nodig heeft om in de groei van bestaande of het uitbreiden van toekomstige diensten te kunnen voorzien", stelt Miller. "Bedrijven die de grootste datacenters bouwen hebben vaak de grootste ambities om gebruik te gaan maken van cloud computing."

Volgens Miller is een van de theorieën omtrent de grootte van Apples North Carolina-project dat Apple werkt aan toekomstige cloudcomputing-diensten die veel opslagcapaciteit zouden vereisen. "Cloud computing is populair en ik zou verrast zijn als Apple niet sterk nadenkt — en anders denkt — over cloud computing. Google is momenteel de grootste partij die zich actief bezighoudt met cloud computing.

In het licht van het vrijwillig vertrek van Google-CEO Eric Schmidt uit Apples raad van bestuur onder het mom van belangenverstrengeling, is er mogelijk ook meer aan de hand. Gesteld wordt dat Google zich door Android en Chrome OS in toenemende mate met Apples core business bezighoudt, maar het zou ook goed andersom kunnen zijn, omdat Apple zich naar de core business van Google, cloud computing, wil bewegen.

Ook stelt Miller dat Apple zich hoofdzakelijk focust op de kosten en de schaal in plaats van op connectiviteit. De plek in Maiden, waar naar verwachting Apples datacenter gebouwd zal worden, ligt vlakbij een groot datacenter van Google waardoor volgens Miller gewoonlijk de kosten voor elektriciteit meevallen en bedrijven kunnen profiteren van belastingvoordelen.

Miller denkt dat Apple mogelijk nadenkt over het aan elkaar koppelen van het datacenter in Newark aan de westkust met het nieuwe datacenter in North Carolina aan de oostkust. Bedrijven als Facebook en MySpace openden nieuwe datacenters om hun latency naar Europa te verbeteren en om minder afhankelijk van content delivery networks (CDN) te worden. Apple maakt zelf ook gebruik van CDN’s als Akamai en Limelight.

Al kozen beide bedrijven wel voor locaties waar ze eenvoudig met tientallen andere netwerken konden verbinden om hun internetverkeer te beheren. Apple heeft die luxe niet in North Carolina en lijkt volgens Miller daarom meer gefocust op kosten en schaal dan op connectiviteit. "Hetgeen opnieuw een cloudfocus zou suggereren", zo stelt hij.

Bron:Cult of Mac