2min

Hoewel een tweederde meerderheid tegen het idee is, blijft de Europese Commissie proberen een consensus te bereiken.

Dat meldt Reuters op basis van bronnen. Een meerderheid van de EU-landen heeft een voorstel van de grote Europese telecombedrijven afgewezen om grote techbedrijven zoals Google te dwingen om mee te betalen aan de uitrol van 5G en breedband.

De beslissing werd genomen tijdens een vergadering met Thierry Breton, de commissaris voor de Europese interne markt, afgelopen donderdag in Luxemburg. De telecomministers van de EU waren verdeeld over het al dan niet opleggen van de voorgestelde heffing, zo vertelden bronnen aan Reuters.

Een meerderheid van 18 landen verwierp de voorgestelde netwerkheffing voor techbedrijven of eiste een studie naar de noodzaak en de impact van een dergelijke maatregel. Tien landen steunden de heffing en drie landen verklaarden zich neutraal over de kwestie.

Tegenstanders van de heffingsregeling waren volgens de bronnen Oostenrijk, België, Tsjechië, Denemarken, Finland, Duitsland, Ierland, Litouwen, Malta en Nederland. Ze zeiden ook dat Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Spanje en Cyprus tot de landen behoorden die het plan steunden.

Polen, Portugal en Roemenië stonden neutraal of hadden nog geen standpunt ingenomen, aldus de bronnen.

Confrontatie tussen Big Tech en Big Telecom

De vraag wie gaat betalen voor de EU-brede uitrol van 5G is al enkele jaren onderwerp van verhitte discussies, sinds telco’s Deutsche Telekom, Orange, Telefonica en Telecom Italia voorstelden grote platformproviders zoals Google, Apple, Meta, Netflix, Amazon en Microsoft een heffing op te leggen om hun uitrol van 5G in de Unie te helpen subsidiëren.

De uitrol van 5G is een cruciaal onderdeel van het Europese Digitale Decenniumplan, waarin wordt opgeroepen om de hogesnelheidsnetwerken tegen 2025 over het hele continent uit te rollen.

Breton, een voormalig chief executive van France Telecom en het Franse IT-adviesbureau Atos, is de EC’s leider op het gebied van de Digital Services Act en de digitale transitie van Europa. Zijn wortels in de telecomindustrie maken hem misschien ontvankelijker voor het opleggen van de vergoedingsregeling, volgens Reuters.

Verwacht wordt dat hij eind juni een rapport uitbrengt met een samenvatting van de feedback van Big Tech, telecomproviders en andere “stakeholders”. Dat rapport moet helpen beslissen over zijn volgende stappen, zeggen bronnen.

Tip: Moet big tech meebetalen aan de glasvezel en mobiele netwerken?