2min

Toeleveranciers van ASML zijn mogelijk van plan productielocaties op te zetten in andere Aziatische landen dan China.

Dat schrijft Reuters op basis van bronnen en documenten van de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij en Brainport. Reuters stelt dat het openen van vestigingen elders in de Aziatische regio mogelijk onderdeel is van een langetermijnstrategie waarbij naar steeds minder afhankelijkheid van China wordt gezocht.

Vietnam, Maleisië en Singapore

Het zou om ongeveer 12 toeleveringsbedrijven van ASML gaan die binnenkort een bezoek gaan brengen aan Vietnam, Maleisië en Singapore. De reis wordt georganiseerd door de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij en techvertegenwoordiger Brainport.

Vooral de eerste twee landen zouden zeer in de belangstelling staan. Dit onder meer doordat verschillende van de geïnteresseerde bedrijven daar al faciliteiten hebben.

Tip: ASML opent extra kantoor in Den Bosch

Onder de deelnemers zouden ASML-toeleveranciers zijn als circuitfabrikant Neways, de specialist op het gebied van fijne mechanische tools NTS Groep, productie- en assemblagespeler Bestronics, high tech machinefabrikant AAE, kunstofproductiebedrijf BKB Precision, chipverpakkingsspecialist HQ Group, de fabrikant van high tech onderdelen en modules KMWE, processorfabrikant Sempro Technologies, high techspeler Sioux Technologies en high techfabikant VDL ETG.

In een reactie geven verschillende bedrijven aan voorlopig nog niet te denken aan het uitbreiden van hun capaciteit naar de genoemde landen of de daar al aanwezige capaciteit verder te vergroten. Overige bedrijven geven geen commentaar.

Geen reactie ASML

De expansie van Nederlandse toeleveringsbedrijven van ASML naar andere landen in Zuidoost Azië dan China is een logische gedachte. Helemaal nu de Nederlandse regering, onder vermeende Amerikaanse druk, de chipmachinefabrikant onlangs nieuwe exportregels oplegde voor zijn chipmachines. Ook ASML zelf onthoudt zich van ieder commentaar.

Lees ook: Kabinet beperkt export ASML-chipmachines naar China