2min

Arm zou klanten hebben geïnformeerd dat het zijn licentiemodel gaat aanpassen en nieuwe prijsberekeningen voor zijn chiptechnologie introduceert. Hiermee zou Arm zijn beurswaarde voor de aanstaande beursgang willen opkrikken.

Dat schrijft de Financial Times op basis van bronnen. Waar Arm nu de royalties op de waarde van de uiteindelijke ontwikkelde processor baseert, wil het straks een andere berekening doorvoeren. In het nieuwe licentiemodel wordt de waarde van het uiteindelijk device waarin de processor wordt gebruikt als basis voor de te betalen royalties vastgesteld.

Arm kan hierdoor vaker verdienen aan het processorontwerp, zo is de gedachte. Dit omdat de waarde van een device, zoals smartphones, vaker verschilt dan de prijs van de gebruikte processor. OEM’s betalen daardoor uiteindelijk meer voor het gebruik van Arm-technologie dan tevoren.

Opkrikken beurswaarde

Reden voor het nieuw in te voeren licentiemodel is volgens de zakenkrant mogelijk dat moederbedrijf Softbank de waarde van Arm wil opschroeven. Hoe meer inkomsten de chiptechnologieleverancier krijgt, hoe hoger de waarde van het bedrijf.

Het nieuwe licentiemodel zou worden getest om te ontdekken welke marktwaarde de monopoliepositie van Arm heeft. Dit is belangrijk omdat Softbank binnenkort Arm naar de beurs brengt. Hoe hoger de waarde, hoe meer investeerders en dus een hogere opbrengst bij de beursgang. Na de beursgang blijft Softbank wel meerderheidsaandeelhouder.

Klanten die zijn geïnformeerd zouden chipfabrikanten MediaTek, Unisoc en Qualcomm en smartphonefabrikanten Xiaomi en OPPO zijn.

Lees ook: ‘Banken waarderen beursgang Arm op 30 miljard tot 70 miljard dollar’