Abonneer je gratis op Techzine!

De Europese Unie heeft zondag een eigen digitale bibliotheek gelanceerd. Zo kan iedereen daar EU-documenten terugvinden, deze documenten lopen tot 1952.

EU-commissaris Leonard Orban vertelde op de Frankfurter Buch Messe (de grootste boekenbeurs),"Met de digitale bibliotheek bieden we totale transparantie van de Europese wetgevende en culturele publicaties". Ook vertelde Orban, "Het project onderstreept ook de inzet van de Europese Unie om de historie van de unie in haar diversiteit aan talen te bewaren en aan te moedigen."

Het oudste document in de digitale bibliotheek is een toespraak van Jean Monnet, de toespraak was bij de inhuldiging van de Hoge Autoriteit voor Kolen en Staal, de voorloper van de huidige Europese Unie.

In totaal telt het archief 110.000 publicaties. Het archief bestaat in totaal uit twaalf miljoen pagina’s, wat gelijk staat aan vier kilometer boekenplanken. De medewerkers hebben sinds februari 2008 documenten ingescand voor de kostprijs van 2,5 miljoen euro.

De bibliotheek is een onderdeel van Europeana, dat een samenwerking is van nationale bibliotheken en archieven van de EU-landen.