2min

Tags in dit artikel

, , , ,

NXP heeft nieuwe i.MX 91-processoren onthuld. De nieuwe chips zijn gericht op smart factories en smart homes.

NXP heeft tijdens Computex eerder deze week de nieuwste processor uit zijn i.MX 9-serie applicatieprocessoren aangekondigd. Deze zijn bedoeld voor industriële, medische, consumenten- en IoT-toepassingen.

De ontwerpen van de i.MX 91-familie moeten ervoor zorgen dat ze een lange levensduur hebben. Daarnaast moeten het kostengeoptimaliseerde en flexibele Linux-gebaseerde applicatieplatforms zijn. James Prior, de i.MX 9 Product Manager, schreef in de NXP Smarter World Blog: “Duizenden toepassingen variërend van Industrie 4.0, Medische, Consumenten en IoT markten kunnen worden ontwikkeld en mogelijk gemaakt met behulp van het gemeenschappelijke platform van de i.MX 91 en i.MX 93 families.”

Betrouwbaarheid en levensduur

“Als onderdeel van de focus van de i.MX 9-serie op edge-informed architecturen, richt de i.MX 91-familie zich op betrouwbaarheid en levensduur”, stelt Prior. De i.MX 91-familie zal deel uitmaken van het NXP-programma voor een lange levensduur van 15 jaar. Dit moet een portfolio van producten worden om een stabiele levering van embedded platforms mogelijk te maken.

“Opkomende nieuwe productmogelijkheden zoals het opladen van elektrische voertuigen of Smart Home Matter-apparaten zorgen voor veranderingen in hardware en software, inclusief nieuwe industriestandaarden en protocollen”, vervolgt Prior. “Het grote open-source ecosysteem voor Linux maakt de adoptie van nieuwe protocollen en standaarden op gemakkelijk ondersteunde en herbruikbare manieren mogelijk.”

Slimme fabrieken

De i.MX 91 vormt het hart van het industriële automatiseringsaanbod van NPX. Hij verbindt EdgeLock, andere apparaten, NXP’s PF5020 (het meerkanaalsapparaat van het bedrijf voor krachtige en industriële toepassingen) en NXP’s N-Afe front-end. Dit front-end stuurt sensoren en actuatoren aan voor industriële toepassingen.

Slimme huizen

De i.MX 91 familie kan de familie van IW612 drie-radio communicatie-oplossingen aanvullen, die Wi-Fi 6, BlueTooth 5.2 en Matter, de nieuwe standaard voor smart home interoperabiliteit, mogelijk maken. Samen met de i.MX 91 familie komt er ook een power management oplossing. Het geheel zal compatibel zijn met het i.MX 93 ecosysteem, aldus Prior.

“De combinatie van rijke I/O en energie-efficiënte verwerking gebouwd voor platforms met een lange levensduur en betrouwbare computing kan duizenden edge processing platforms snel mogelijk maken”, belooft Prior, eraan toevoegend dat de nieuwe chips zelfs geschikt zullen zijn voor “toepassingen die verder gaan dan wat vandaag de dag wordt gebouwd”.