2min

Google heeft vandaag aangekondigd dat het met Cross-Cloud Interconnect komt. De nieuwe dienst maakt het voor organisaties mogelijk om publieke clouds te verbinden met Google Cloud.

Veel organisaties hebben door de opkomst van hybride werken en AI meerdere cloud-omgevingen tegelijkertijd in gebruik. Denk aan aparte clouds voor verschillende regio’s of een afsplitsing tussen bijvoorbeeld een salesteam, finance en andere afdelingen. Er zijn veel grote spelers in de cloud-markt, waaronder Google zelf, en met Cross-Cloud Interconnect zou de interactie met andere vooraanstaande cloud-diensten soepel moeten verlopen.

Google-tools voor publieke clouds

De compatibiliteit dankzij Cross-Cloud Interconnect begint met AWS, Azure, Oracle en Alibaba. Extra ondersteuning kan nog volgen als daar animo voor is vanuit eindgebruikers.

Tegenover SiliconANGLE spreekt VP en GM van networking bij Google Cloud Muninder Sambi over de voordelen van de nieuwe mogelijkheden. “Je kunt je webapplicaties in welke cloudprovider dan ook hebben terwijl je ook Google Cloud Platform-native services gebruikt zoals Spanner, Storage Buckets, BigQuery en vele andere.”

Er zou geen nieuwe hardware nodig zijn voor cloud-setups bij bedrijven. Er zijn 10 Gb/s- en 100 Gb/s-varianten beschikbaar.

Vendor lock-in

Het is een bekende selling-point bij cloudproviders om aan te geven dat men niet vastzit bij een enkele service. De stap naar de cloud betekent veelal het maken van keuzes, van wie de cloudprovider wordt naar welke diensten überhaupt functioneren binnen een dergelijke omgeving. Daarnaast is het zo dat gevoelige bestanden ondanks allerlei privacy-beschermingen niet zomaar op een clouddienst mogen komen. Denk aan compliance binnen de bankensector of juridische kantoren, die kraakhelder moeten hebben waar hun data naartoe gaat.

Een ander voordeel van multi-cloud is het voorkomen van downtime of het herstel na een cyberaanval. Door een tweede cloud als back-up te hebben, voorkomt een organisatie een onverwachte stop aan de dagelijkse werkwijze.

Lees ook: emma wil multi-cloud voor iedereen bereikbaar maken