2min

Zakelijke gebruikers van de Google Cloud kregen in september te maken met een bèta voor de zogeheten dedicated interconnects. Hierdoor wordt het mogelijk om directe fysieke verbindingen en RFC 1918 (document dat privé-adresruimte van IP-adressen omschrijft) communicatie tussen het on-premise netwerk en Google’s netwerk te realiseren. Google haalt de dedicated interconnects nu uit bèta en voegt een aantal nieuwe features toe.

Tijdens de aankondiging van de bèta communiceerde Google dat er 35 locaties waren die de mogelijkheid ondersteunen. Daar komen vandaag wat faciliteiten in Atlanta, Bombay, München en Montreal bij. Daarnaast kondigt Google een samenwerking aan met Equinix om dedicated inteconnect-toegang naar verschillende markten over de gehele wereld te kunnen brengen, zo valt te lezen in het blogbericht. Er wordt niet in detail getreden, maar het is denkbaar dat er meer locaties kunnen genieten van dedicated interconnects door de samenwerking met Equinix.

Nieuwe functies en stappen Google

Google laat tevens weten dat dedicated interconnect nu gedekt wordt door service level agreement en te configureren is voor 99,9 procent of 99,99 procent uptime SLA. Om dit te realiseren verwijst het techbedrijf naar zijn document met instructies. Daarnaast zal Google ook het zogeheten Cloud Router Global Routing toevoegen aan de dienst. Door deze optie kunnen bedrijven hun eigen datacenter verbinden met Google Cloud Platform en vanuit hier toegang krijgen tot hun subnets op alle GCP-regio’s over de gehele wereld.

Google probeert door middel van meerdere stappen terrein te winnen, zodat het bedrijf aan kan sluiten bij marktleiders Amazon Web Services en Microsoft Azure. Vorige week werd bijvoorbeeld nog een samenwerkingsverband met Cisco aangekondigd. Ontwikkelaars krijgen er daardoor hybrid cloud toolsets bij. Overigens wordt er vaak vanuit gegaan dat Google de derde speler op de cloudmarkt is, maar begin oktober kwam Gartner met een opvallende bewering. Het onderzoeksbureau concludeerde namelijk dat Alibaba beter presteert dan Google in de cloudinfrastructuurmarkt.