emma wil multi-cloud voor iedereen bereikbaar maken

emma wil multi-cloud voor iedereen bereikbaar maken

Een complexe multi-cloud-omgevingen beheren is geen sinecure. Het multi-cloudplatform van emma wil clouds en de mogelijkheden die deze bieden net zo vanzelfsprekend en bereikbaar maken als elektriciteit. Wij spraken met Dmitry Panenkov van het bedrijf over deze ambitie.

Dmitry is oprichter en CEO van emma (enterprise multi-cloud management application). Hij ziet een grote wens naar een versimpeling van de inzet van de cloud. Zeker als het gaat om de inzet van resources op meerdere clouds binnen dezelfde organisatie, is het nog altijd erg ingewikkeld. Dit heeft niet alleen gevolgen voor het inrichten en beheren van een dergelijke gedistribueerde omgeving. Het zorgt er ook voor dat een organisatie weinig inzicht heeft in het financiële plaatje van de cloud. Zeker nu het met de komst van Kubernetes en microservices allemaal steeds vluchtiger wordt.

Vandaar dat Dmitry in gesprek met ons het voorbeeld van Netscape aanhaalt: “Voor Netscape was iedereen aan het coderen om het internet op te gaan. Nadat met Netscape de browser beschikbaar kwam, kon iedereen het gebruiken.” Deze zelfde ontwikkeling gaat plaatsvinden in de cloud. De mogelijkheden daarvan zijn op dit moment slechts bereikbaar voor een selecte groep professionals, is zijn redenering. Dat moet veranderen en daar wil emma een belangrijke rol in spelen.

Cloud abstraheren

Om de cloud (en de multi-cloud) voor iedereen beschikbaar te krijgen, moet emma dus het equivalent van een browser bouwen. Daar is Dmitry een jaar of zes geleden mee gestart. Na zo’n 3,5 jaar bouwen aan het product, op basis van veel gesprekken met partijen uit de markt, zag emma het levenslicht tijdens de WebSummit in 2021. Daarna volgde er een zeer snelle adoptie. Zonder enige marketing ging het bedrijf van een handvol naar 40 medewerkers in een jaar.

Begin 2023 heeft emma een fundingronde gedaan en heeft het zes miljoen dollar opgehaald. Hiermee wil het vanzelfsprekend het eigen platform verder uitbouwen, onder andere door meer mensen aan te nemen. Het bedrag van de fundingronde geeft daarnaast ook aan dat emma dit op een verstandige manier aanvliegt. Geen enorme investeringen, maar investeringen die het bedrijf terug kan betalen. Dat zorgt wellicht niet voor de bekende rocketship-ervaring die je regelmatig bij voornamelijk Amerikaanse startups ziet. Het garandeert echter wel dat het team op een zorgvuldige en goede manier aan het platform kan bouwen.

Wat is emma?

Als je het helemaal platslaat, wil emma een beheerplatform bieden voor multi-cloudomgevingen dat ervoor zorgt dat niemand zich meer bezig hoeft te houden met de routineklussen, zoals het inrichten en onderhouden van VM’s, clusters, applicaties, backups en netwerk. Medewerkers kunnen zich dan richten op het daadwerkelijk bouwen van een applicatie voor hun klanten bijvoorbeeld. Hetzelfde geldt voor Kubernetes, geeft Dmitry aan. “Wil je een applicatie in Kubernetes bouwen, dan hoef je binnen ons platform alleen maar aan te geven waar je hem wilt draaien, de rest doen wij”, geeft hij aan. Als je de data van een applicatie bijvoorbeeld graag in MongoDB zet, dan selecteer je dat in de omgeving van emma en koppel je het aan het betreffende Kubernetes-cluster.

Bovenstaande doet ons best wel een beetje denken aan wat we eerder dit jaar hoorden van de CEO van Pulumi. Bij dat bedrijf gaat het specifiek om Infrastructure-as-Code, maar het concept is globaal hetzelfde. Het platform zorgt ervoor dat er connectors zijn met alle belangrijke omgevingen. De eindgebruikers hoeven alleen maar aan te geven wat ze als eindresultaat willen zien, kort door de bocht gesteld. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat Dmitry fan is van de benadering van Pulumi, dat het volgens hem beter voor elkaar heeft dan een meer gevestigde speler als HashiCorp.

Naast een ‘Netscape-benadering’ van cloud-infrastructuur speelt ook kostenefficiëntie een belangrijke rol binnen het emma-platform. Met name nu we met Kubernetes, containers en microservices pods en nodes hebben die niet zelden maar heel kort bestaan, biedt dit veel mogelijkheden op het gebied van kosten. Je kunt immers iedere keer kijken waar de Kubernetes-clusters het meest efficiënt kunnen draaien. Deze zogeheten spot instances gecombineerd met Kubernetes noemt Dmitry een “ideale combinatie voor emma”.  Het kan hier echt om zeer serieuze besparingen gaan. Hij haalt het voorbeeld van een leverancier van elektrische auto’s. “Deze heeft 77 procent aan uitgaven kunnen besparen”, stelt hij.

Eigen backbone

Het emma-platform is echter meer dan een slimme en kostenefficiënte manier om cloudarchitecten te helpen bij het bouwen van multi-cloudomgevingen. Het is niet alleen een laag over de omgeving heen, het zorgt er ook voor dat de clouds aan elkaar gekoppeld zijn. Dat is het gevolg van een van de inzichten die Dmitry opgedaan heeft gedurende zijn tijd bij Arista. “Als we datacenters hadden aangesloten, kregen we vrijwel altijd de vraag of er ook software was om de hybride omgevingen te kunnen beheren”, geeft hij aan. Daarbij maakte het eigenlijk niet uit wat de specifieke architectuur was. Organisaties wilden hier gewoon inzicht in hebben.

Het emma-platform kan volgens Dmitry het beheer bieden waar organisaties naar zoeken. Dat niet alleen, het verbindt de omgevingen via een eigen networking backbone. Dit onderdeel is heel erg belangrijk binnen de visie van emma. Het klinkt natuurlijk erg goed als je kunt zeggen dat je het mogelijk maakt dat organisaties services in meerdere clouds kunnen inzetten, maar als dat inhoudt dat er veel data van cloud A naar cloud B moet, is dat niet te betalen. Daarvoor zijn de kosten die cloud providers rekenen om data uit de hun cloudomgeving te halen, doorgaans veel te hoog. Via een private backbone hebben klanten deze kosten niet.

Dmitry illustreert de meerwaarde van de private backbone door op een van de klanten van emma te wijzen. Het gaat hier om het “grootste onderzoeksbedrijf ter wereld”. Deze organisatie gebruikt Google BigQuery tegelijk met ML-diensten in AWS. Daarvoor moet het heel veel data van de ene naar de andere cloud sturen. Dat doet het via de backbone van emma. Opvallend in dit voorbeeld is dat deze klant ook alleen maar dit onderdeel van het emma-platform gebruikt, niets anders. Met andere woorden, het is prima mogelijk om het aanbod van emma modulair af te nemen.

Twee verschillende use-cases

Dmitry is met zijn team een platform aan het bouwen dat voor veel organisaties interessant kan zijn. Dat moet ook wel, want een multi-cloudstrategie is in principe een optie voor alle mogelijke organisaties. Hij ziet dan ook twee algemene use-cases voor het emma-platform bij bestaande klanten.

Aan de ene kant zijn er de organisaties met veel legacy in een private cloud (on-prem), die naar een of meerdere public clouds gaan. Die moeten een oplossing hebben om de complexe infrastructuur die dan ontstaat, te kunnen managen. Aan de andere kan zijn er de organisaties die in de cloud zijn ontstaan. Die snappen hoe containers werken en zijn vaak ook goed op de hoogte van wat emma te bieden heeft.

Deze laatste bedrijven gaan op termijn echter ook inzien dat ze niet alles in de public cloud kunnen doen, verwacht Dmitry. Dit is onvermijdelijk, omdat zowel applicaties als data ‘zwaartekracht’ krijgen. Denk hierbij aan zaken die extreem lage latency vereisen, maar ook aan workloads die aan de edge afgehandeld moeten worden, omdat er anders veel te veel data naar de cloud gestuurd moet worden. Dat zorgt niet alleen voor vertraging, maar ook voor zeer hoge kosten. “Er is een goede reden waarom bedrijven zoals Snowflake en Datadog eigen datacenters aan het bouwen zijn”, illustreert Dmitry zijn punt.

Brede visie voor efficiënt multi-cloud management

Uiteindelijk is de visie van emma zoals wij die nu denken te snappen op basis van ons gesprek met Dmitry een behoorlijk brede. Het gaat hierbij om FinOps, DevOps en CloudOps. Met andere woorden, het platform moet op meerdere lagen binnen organisaties meerwaarde bieden. Tijdens ons gesprek met Dmitry komen er dan ook regelmatig associaties naar boven naar gesprekken die we eerder hebben gevoerd. Van Spot van NetApp of CAST AI voor FinOps via Pulumi naar Symworld Cloud en Portworx voor DevOps en CloudOps, we herkennen (delen van) die proposities ook terug in wat Dmitry ons vertelt. Het komt op ons over alsof emma daar nog een extra abstractielaag overheen wil leggen, om het nog breder inzetbaar te maken.

Op dit moment lijkt ons de FinOps-kant van de benadering van emma het interessantste onderdeel voor organisaties. Als je een gedistribueerde multi-cloudomgeving optimaal inricht, kun je veel kosten besparen. Dat emma dit ook erg eenvoudig wil maken, is zeker niet onbelangrijk. Maar ook dat heeft voor een belangrijk deel met efficiëntie te maken. Niet zozeer direct op de begroting, maar indirect wel door mensen efficiënter in te kunnen zetten. Op zich is dit een logische insteek wat ons betreft. De cloud kan nog zoveel mogelijk maken en beloven, als het te duur is, zal dit voor veel organisaties een hindernis zijn om het ook echt goed in te zetten.

emma is een multi-cloud management platform om in de gaten te houden de komende jaren. Die voorspelling durven we hier wel aan. Het platform is zeker nog niet af, dat is het eigenlijk nooit. Maar emma lijkt ons conceptueel zeker op de goede weg te zitten. Uiteindelijk moeten cloud resources een commodity worden. Daarvoor heb je een platform zoals dat van emma, dat FinOps, DevOps en CloudOps combineert in een enkele omgeving, simpelweg nodig.

Lees ook: NetApp zet met BlueXP kroon op jarenlange focus op hybride cloud