EU keurt miljarden voor micro-elektronica en communicatietech goed

EU keurt miljarden voor micro-elektronica en communicatietech goed

De Europese Commissie (EC) heeft een publiek-privaat project voor de ontwikkeling van micro-elektronica- en communicatietoepassingen goedgekeurd. Het project maakt onderdeel uit van de Europese Chips Act.

Het goedgekeurde Important Project of Common European Interest (IPCEI) ME/CT-project is een initiatief van 14 Europese lidstaten, waaronder Nederland. Het project richt zich op het ontwikkelen van micro-elektronica- en communicatie-oplossingen voor halfgeleiders van start tot finish. Oftewel, van de te gebruiken grondstoffen en tooling tot aan de chipontwerpen en de fabricageprocessen.

Voor meerdere sectoren

De oplossingen moeten leiden tot technologische vooruitgang in verschillende sectoren. Denk aan de telecomsector, voor onder meer 5G en opvolger 6G, autonome voertuigen, AI en quantum computing. Ook moeten de oplossingen helpen bij het opwekken van energie en het vergroenen van de distributiesectoren.

EU-IPCEI-ME-CT-project

Investering van 22 miljard euro

De publiek-private IPCEI ME/CT-samenwerking omvat 56 bedrijven uit de deelnemende lidstaten in 68 gezamenlijke projecten. De EC financiert 8,1 miljard euro. Voorwaarde is wel dat het bedrijfsleven een extra 13,7 miljard euro aan investeringen op tafel legt.

Het project moet 8.700 banen gaan opleveren en veel meer indirecte banen, is de hoop. De 68 projecten zijn daarnaast ook onderdeel van een breder IPCEI ME/CT-ecosysteem met EER-lid Noorwegen.

De eerste ontwikkelde oplossingen moeten in 2025 op de markt komen. Het hele project heeft een looptijd tot 2032.