2min

Oracle introduceert binnenkort een cloudgebaseerde generatieve AI-dienst. Dit maakte CEO Larry Ellison bekend tijdens een call naar aanleiding van de kwartaalcijfers over het fiscale vierde kwartaal van 2023.

Tijdens de call kondigde Ellison aan dat de cloud- en techgigant binnenkort een cloudgebaseerde generatieve AI-dienst introduceert voor de enterprise-markt. De dienst wordt ontwikkeld in samenwerking met startup Cohere.

Oracle heeft onlangs een flink bedrag in deze AI-startup geïnvesteerd en moet de concurrentie aangaan met OpenAI. Cohere gaat voor zijn LLM AI-modellen de infrastructuur van Oracle Cloud gebruiken.

Private trainingsdata voor LLM-modellen

Meer concreet richt de aangekondigde cloudgebaseerde generatieve AI-dienst op de trainingsdata van grootzakelijke gebruikers. De dienst maakt het voor hen mogelijk de eigen data veilig te trainen in eigen gespecialiseerde LLM-modellen. Hiermee lijkt de dienst op Azure OpenAI Service van concurrent Microsoft.

Volgens Ellison is de dienst interessant voor die bedrijfssectoren die veel privacygevoelige data gebruiken. Denk daarbij aan de gezondheidssector. Inmiddels wordt de nieuwe generatieve AI-dienst al intern bij Oracle gebruikt.

Sterk fiscaal vierde kwartaal 2023

De kwartaalcijfers over fiscaal Q4 2023 pakten volgens de cloud- en techgigant goed uit. De omzet in het bewuste kwartaal nam met 17 procent toe naar een totaal van 13,84 miljard dollar.

Het grootste marktsegment van Oracle, de cloud- en de licentie-ondersteuning groeide in omzet met 23 procent naar een totaal van 9,37 miljard dollar. De inkomsten uit cloud- en on-premlicenties daalde echter met 15 procent naar een totaal van 2,15 miljard dollar.

Lees ook: Oracle’s strategie voor generative AI draait om infrastructuur en apps