2min

Amerikaanse tech startups die willen uitbreiden naar de Europese markt moeten dat snel doen. Daarbij kunnen zij zich het beste vestigen in het VK, Ierland, Scandinavië of Nederland.

Dat concludeert onderzoek van Frontline Growth. In het onderzoek keek de investeringsmaatschappij naar de ervaring van Amerikaanse startups bij een uitbreiding naar Europa. Hieruit blijkt dat expansie naar de Europese markt voor Amerikaanse startups tegenwoordig een must is.

Vanwege de sterke opkomst van het Europese startup-ecosysteem moet expansie naar deze markt voor Amerikaanse startups een topprioriteit zijn, schrijven de onderzoekers. Vooral omdat de Europese markt aantrekkelijk is voor groei. Inmiddels zou de Europese markt voor Amerikaanse tech startups met een Europese vestiging al 40 procent van de jaarlijkse omzet genereren.

Aan de andere kant biedt het groeiende Europese startup-ecosysteem ook meer concurrentie. Door niet op de Europese markt aanwezig te zijn, zouden Amerikaanse startups meer last hiervan krijgen. De juiste timing van een expansie naar Europa wordt steeds belangrijker. Dit laatste hebben echter veel Amerikaanse tech startups dat niet vaak goed in de gaten, zegt Frontline Growth.

Nederland onder aantrekkelijke vestigingsplaatsen

Uit het rapport blijkt verder dat het VK en Ierland, de Scandinavische landen en Nederland voor Amerikaanse tech startups de beste vestigingslocaties hebben. Zowel de markt, als het werkgeversklimaat in deze landen zijn zeer geschikt, geeft het onderzoek aan. Bovendien is het gebruik van het Engels normaal en is het koopgedrag van klanten vrijwel hetzelfde als in de VS.

Meer specifiek maken Amerikaanse tech startups de oversteek naar het VK en Ierland als zij in een grote Europese markt willen beginnen. Bij een eerste overstap naar een kleine markt, komen vaak Nederland en Scandinavië in beeld.

Lees ook: Techleap: nieuwe vermogensbelasting obstakel voor investeringen