2min

Het Japanse techconcern Toshiba wil zichzelf privatiseren. Hiermee moet een einde komen aan de jarenlange onrust rondom de toekomst van het techconcern.

Toshiba wil zich verzelfstandigen door een buy-out van alle uitstaande aandelen, zo blijkt uit recente communicatie van het concern. Hiervoor stelt de techgigant vanaf vandaag een bedrag van 12,8 miljard euro (14 miljard dollar) beschikbaar.

De waarde van een aandeel Toshiba wordt geschat op 29 euro (32 dollar) per aandeel. Twee derde van de aandeelhouders moeten hun aandelen aan Toshiba verkopen, wil de privatisering doorgaan.

Blijvend in Japanse handen

De buy-out wordt geleid door de Japanse investeringsmaatschappij Japan Industrial Partners (JIP) en wordt gefinancierd door verschillende Japanse banken en bedrijven.

De nu aangekondigde verzelfstandiging moet het bedrijf onder meer in Japanse handen houden. Ook zou de verzelfstandiging ervoor kunnen zorgen dat er weer meer winst wordt behaald, is de gedachte.

Jaren van onrust

Met de buy-out moet een einde komen aan de jarenlange onrust over de toekomst van Toshiba. Onder meer door de gevolgen van een boekhoudschandaal is het techconcern sinds 2021 bezig met het vinden van een nieuwe koers.

Om het beursvertrouwen en dat van klanten terug te winnen stelde het Japanse techconcern in eerste instantie een opsplitsing in drie delen voor. Het concern zou worden gesplitst in een onderdeel dat zich toelegt op energie en infrastructuur, een deel device en storage en een financieel bedrijf.

Meerdere investeerders brachten een bod uit op het hele bedrijf, maar de directie hield voet bij stuk. Uiteindelijk keerden grote aandeelhouders zich tegen het opsplitsingsplan. Hierdoor stopte Toshiba dit plan en werd een verkoop toch overwogen. Ook dit plan heeft het nu dus niet gered.

Lees ook: Bestuur Toshiba wil verkoop, aandeel omhoog