2min

Specifieke processors voor AI-oplossingen en -toepassingen zijn steeds meer in trek, zo constateren de marktonderzoekers van Gartner. De omzet uit dit soort processors groeit dit jaar wereldwijd naar 49 miljard euro (53 miljard dollar).

De marktexperts van Gartner constateren in hun analyse dat de vraag voor specifieke AI-processors alleen maar groeit. Dit is natuurlijk een tegenstelling tot de algemene processormarkt die de laatste jaren juist een daling van de vraag laat zien.

Redenen voor populariteit

Belangrijke redenen voor de toegenomen vraag naar AI-processors zijn onder meer het flink toegenomen gebruik van generatieve AI-oplossingen, maar ook het toenemend gebruik van AI-functionaliteit in datacenters, edge-infrastructuur en devices. Vooral is er een grote vraag naar hoogwaardige GPU’s en geoptimaliseerde processor-devices, zegt Gartner.

Voor de nabije toekomst zal de vraag alleen maar toenemen. Dat wordt gestuurd doordat het uitvoeren van AI-workloads in prijs zal dalen, er nog meer en betere generatieve AI-oplossingen komen en het kostenbesparend uitrollen van deze oplossingen door hyperscalers mogelijk wordt. Vooral als het gaat om custom-gebouwde AI-processors.

Sterk toenemende omzet

De toegenomen vraag betekent natuurlijk ook dat de omzet uit AI-processors de komende jaren flink gaat toenemen. Voor dit jaar verwachten de marktonderzoekers dat de omzet groet naar in totaal 53 miljard dollar. Vorig jaar kwam deze nog uit op een totaal van 44 miljard dollar.

Voor 2024 neemt de omzet uit AI-processors toe tot 67 miljard dollar. Over vier jaar, in 2027, wordt veracht dat de omzet uit specifieke AI-processors op een totaal van ruim 119 miljard dollar zal uitkomen.

Lees ook: ‘AWS overweegt nieuwe AI-chips AMD’