2min

China is van plan via staatsinvesteringen geld op te halen voor de nationale chipindustrie. Het beoogde investeringsbedrag zou rond de 37 miljard euro moeten bedragen, schrijft Reuters op basis van bronnen.

Het zogenoemde techfonds Big Fund, onder de controle van het staatsinvesteringsvehikel China Integrated Circuit Industry Investment Fund, moet ongeveer 37 miljard euro ophalen of 300 miljard yuan. Hiermee wordt dit fonds groter dat gelijkwaardige investeringsrondes uit 2014 en 2019. Deze rondes haalden respectievelijk 139,7 en 200 miljard yuan aan kapitaal op.

Meer onafhankelijkheid van Westen

De investeringen van het nieuwe fonds zullen vooral voor de chipfabricage-industrie worden gebruikt. Hiermee wil China beter de concurrentie aangaan met bedrijven uit Europa, zoals ASML, en de Verenigde Staten. De Chinese president Xi Jinping hamert al langere tijd op meer onafhankelijkheid van zijn land op chipfabricagegebied.

Dit streven naar meer onafhankelijkheid wordt nu alleen maar verstevigd door de diverse exportsancties die door de VS zin opgelegd. Met name gevoelige chipfabricage-apparatuur, uit onder meer Nederland en Japan, wordt niet meer naar het Aziatische land verscheept.

Lees ook: ASML mag nog tot begin 2024 DUV-machines aan China leveren

Deelname van staatsbedrijven

De investeringsronde voor Big Fund, schrijft Reuters, gaat waarschijnlijk enkele maanden duren. Op basis van de eerdere investeringen wordt verwacht dat vooral staatsbedrijven en semi-staatsbedrijven in de ronde deelnemen. Deze waren ook voorname geldschieters in de andere Big Fund-rondes.

Voorbeelden hiervan zijn de China Development Bank Capital, de China National Tobacco Corporation en telecomoperator China Telecom. De Chinese staat zal waarschijnlijk deze keer ongeveer 60 miljard yuan bijdragen.