Eviden bouwt eerste Europese exascale-supercomputer voor 273 miljoen

Eviden bouwt eerste Europese exascale-supercomputer voor 273 miljoen

De Europese plannen voor een supercomputer krijgen steeds meer vorm. Eviden, een dochteronderneming van Atos, gaat er vanaf begin 2024 mee aan de slag.

Het contract werd toegewezen door de European High Performance Computing Joint Undertaking (EuroHPC JU), dat ook de helft van de kosten zal dekken om het project te realiseren. Het is een imposant resultaat voor het relatief nieuwe Eviden, dat Atos als dochteronderneming lanceerde. Volgens EuroHPC zal het project 273 miljoen kosten, hoewel Eviden zelf 500 miljoen noemt als totaalprijs inclusief vijf jaar aan operationele kosten.

Tip: Atos wil zich verlossen van legacy en schulden

Het exascale-systeem wordt Jupiter genoemd en zal uit twee componenten bestaan. Eén onderdeel is een schaalbaar GPU-cluster, de ander een module bedoeld voor algemene berekeningen dat gebaseerd is op de Europese chip genaamd SiPearl Rhea. Naast Eviden doet ook het Duitse ParTec mee aan het project.

Campus

De supercomputer zal opgebouwd worden in het Supercomputing Centre te Jülich, een plaats tussen Aachen en Düsseldorf. Het krijgt een oppervlakte van vier tennisvelden en 260 kilometer aan interconnects. Zowel wetenschappelijke doeleinden als commerciële zijn welkom, zoals het trainen van grote foundation models voor generatieve AI, het ontwikkelen van geavanceerde materialen en het creëren van digital twins van bijvoorbeeld het hart en het brein.

De prestaties liegen er niet om: Eviden belooft 2000 Tb per seconde, “het equivalent van 11.800 volledige kopieën van Wikipedia elke seconde,” aldus het bedrijf.

Qua GPU’s mogen we “next-generation” varianten van Nvidia’s datacenter-aanbod verwachten. Meer details zullen gegeven worden bij de jaarlijkse SC23-conferentie gericht op supercomputing in november te Denver, Colorado.

Lees ook: EU lanceert plan om AI-start-ups toegang te verlenen tot supercomputers