2min

Tags in dit artikel

, ,

Het lijkt erop dat de veiling van 3,5GHz-band voor de zomer van 2024 plaatsvindt. De ingebruikname van de frequenties door providers kan dan waarschijnlijk in augustus 2024 gebeuren, waardoor 5G in Nederland dichterbij komt.

Dat schrijft minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat in een brief aan de Tweede Kamer. De minister denkt die data te halen op basis van “een zorgvuldige en realistische planning”. Het eerste belangrijke moment in die planning is de publicatie van de veilingregelgeving. Dat gebeurt uiterlijk 1 februari 2024. Na publicatie van de veilingregelgeving start de aanvraagprocedure en worden aanvragen beoordeeld. “Zo snel mogelijk hierna vindt de daadwerkelijke veiling plaats”, aldus Adriaansens.

Veilingmodel

De minister legt uit dat het veilingmodel een primaire fase kent waarin de beschikbare hoeveelheid spectrum wordt verdeeld. In de toewijzingsfase wordt vervolgens de plek in de spectrumband bepaald. “De primaire fase bestaat uit twee delen waarbij in het eerste deel 3 vergunningen van 60 MHz worden geveild door middel van een ‘eenvoudige’ meer-ronden-klokveiling met zogenoemde exitbiedingen en in het tweede deel (in beginsel) 12 vergunningen van elk één vergunning voor het gebruik van 10 MHz, ook door middel van een ‘eenvoudige’ meer-ronden-klokveiling met exitbiedingen.”

Voor het eerste deel van de primaire fase hanteert men, op basis van advies van onderzoeksinstituut SEO, een reserveprijs van 39,22 miljoen euro voor elke vergunning van 60MHz. Voor het tweede deel van de primaire fase is de prijs voor elke vergunning van 10MHz 4,36 miljoen euro.

De veiling zal plaatsvinden via internet.

Tip: Overheid mag van rechter 5G-netwerken op 3,5GHz bouwen