De veiling onder telecomproviders van de eerste drie frequenties voor het 5G-netwerk zal 29 juni van start gaan, zo laat het Agentschap Telecom weten. De aangemelde partijen hebben van het agentschap te horen gekregen of ze mogen deelnemen aan de veilig eind juni.

Vanaf begin maart was het mogelijk voor binnen- en buitenlandse providers om zich aan te melden voor de veiling van de 700, 1400 en 2100MHz-frequenties, waarna geïnteresseerde partijen een maand de tijd hadden om hun zaken op orde te krijgen. Ook werd er een lijst met eisen opgesteld door staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) waar providers aan moesten voldoen. Zo moesten er tenminste drie providers zijn om uit te kiezen en mocht een provider maximaal veertig procent van de frequenties bezitten. Dit om een gezonde concurrentiepositie in Nederland te verkrijgen.

Eind juni zullen de eerste drie 5G-frequenties onder de hamer gaan, waarna de verwachting van het Agentschap Telecom is dat de licenties gedurende de zomer daadwerkelijk worden verleend. Vervolgens is het voor providers wachten tot begin 2022, als de 3500MHz-frequentie wordt geveild.

De veiling van de eerste reeks frequenties moet tenminste 900 miljoen euro opleveren, hoeveel de laatste frequentie moet opleveren is niet bekend.