2min

De rechtbank heeft de overheid in het gelijk gesteld over geplande wijzigingen aan het Nationaal Frequentieplan uit 2014.

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat wil de 3,5GHz-band aanpassen om snelle 5G-netwerken mogelijk te maken, maar die band wordt momenteel bezet door telecomproviders als VodafoneZiggo, Odido en KPN, naast lokale gebruikers zoals Schiphol en Havenbedrijf Rotterdam.

Tip: Belgische regulator ziet geen reden om Big Tech te laten betalen voor 5G-uitrol

Niet-ontvankelijk en ongegrond

De uitspraak komt goed uit voor de overheid. De beroepen die de eerder genoemde partijen hebben gedaan, zijn volgens de rechtbank deels niet-ontvankelijk en voor de rest ongegrond. Wel heeft minister Adriaansens van EZK begin dit jaar al toegezegd dat er rekening gehouden wordt met het behoud van veiligheidscommunicatie voor scheep- en luchtvaart.

Ondanks dat feit claimden de telecomproviders en lokale gebruikers dat hun doeleinden tussen 3,4 en 3,8 GHz beter voorzien moesten worden. Zij waren niet tevreden met enkel de onderste en bovenste 50 MHz van deze band, terwijl de rest door de overheid gereserveerd wordt.

Hoewel 5G-netwerken zich niet alleen op 3,5 GHz bevinden, is die band volgens de RDI het meest geschikt voor een balans tussen datasnelheid en dekking. Men omschrijft het als “geschikt voor veel bedrijfs- en consumententoepassingen”.

Met het rechterlijk besluit is het voor de hand liggend dat er binnenkort een veiling voor de te verdelen 5G-band aankomt. Oorspronkelijk zou dat op 1 december zijn, maar tegenover Tweakers stelt het ministerie dat dit niet meer in 2023 zal plaatsvinden.

Beluister ook onze recente podcast over de voordelen van 5G-SASE: