2min

Tags in dit artikel

, , , ,

De Franse staat wil de strategische activiteiten van Atos met ‘alle mogelijke middelen’ behouden. Dit verklaarde de Franse minister van Financiën, Bruno Le Maire, in een recent interview met de Franse krant Les Echos.

Volgens de Franse minister Le Maire wil de staat garanderen dat de strategische activiteiten van het IT-concern Atos in Franse handen blijven. De inspanningen worden gegeven omdat Atos tienduizend banen in Frankrijk voorziet. In de rest van de wereld werken nog eens 100.000 medewerkers voor het bedrijf.

De Franse regering is hiervoor bereid alle middelen te gebruiken die het in handen heeft. De activiteiten van Atos moeten dus koste wat het kost behouden blijven. Welke middelen dit precies zijn, is niet bekend.

Verkoop aan Airbus favoriet

Atos en Airbus zijn al enige tijd met elkaar in gesprek over de verkoop van de Big Data & Cybersecurity (BDS) business unit van de IT-dienstverlener. Het zou hierbij gaan om een volledige overname van deze activiteiten. Een verkoop van deze activiteiten aan het Airbus-concern heeft de eerste voorkeur van de Franse staat.

De gesprekken met Airbus zijn al in een stadium gekomen dat beide partijen een due diligence-proces opstarten, waarin een zorgvuldige analyse van de andere partij gebeurt. Er is ook al een bod uitgebracht dat tussen de 1,5 en 1,8 miljard euro zou liggen.

Oplossen schuldenproblematiek

Atos ligt de laatste tijd onder vuur van zijn schuldeisers. Recent gaf het bedrijf aan druk bezig te zijn met een herfinanciering van zijn schulden. De bedrijfswaarde van Atos liep door de schuldenproblematiek eind vorige week opnieuw klappen op en daalde tot een waarde van 438 miljoen euro. In 2020 bedroeg de waarde van de grote Franse IT-dienstverlener nog 8,2 miljard euro.

Lees ook: Atos probeert openstaande schulden te herfinancieren