Atos-liveblog: Atos verlaagt financiële doelstellingen

Hoorzitting over lot van Atos in oktober

Atos-liveblog: Atos verlaagt financiële doelstellingen

IT-bedrijf Atos is volop in het nieuws, of het dat nu wil of niet. De beoogde overname van het Franse bedrijf lijkt eindelijk een realiteit te worden. In deze Techzine-liveblog lees je over de nieuwste ontwikkelingen omtrent Atos.

2 september – De komende twee jaar verwacht Atos dat de verkoop zal teruglopen vanwege een verslechterend bedrijfsklimaat. Hierdoor voorziet het bedrijf dat het in 2024 ook minder omzet zal boeken dan aanvankelijk gedacht. Aanvankelijk ging men uit van een omzet van 9,8 miljard euro, maar nu rekent het bedrijf op 9,7 miljard euro.

Atos maakt de kanttekening dat de financiële projecties geen invloed zullen hebben op de herstructureringsplannen. De hoorzitting hierover vindt medio oktober plaats. Na goedkeuring zouden tussen november 2024 en januari 2025 verschillende ingrijpende maatregelen worden doorgevoerd, waaronder een vernieuwingsplan voor aandelen.

1 augustus – In de eerste helft van 2024 boekte Atos een operationeel verlies van 1,7 miljard euro. Ter vergelijking: in dezelfde periode een jaar eerder bedroeg het operationele verlies nog 434 miljoen euro. Deze explosieve toename van het verlies wordt veroorzaakt door verschillende omstandigheden.

Een aanzienlijk deel van het verlies is afkomstig van wat in het Engels een “non-cash impairment charge” wordt genoemd. Dit is een boekhoudkundige term voor een afname in de waarde van een asset, bijvoorbeeld omdat het waarschijnlijk minder waard wordt in de toekomst.

Daarnaast waren de kosten voor marketingactiviteiten hoog door grote sportevenementen. Atos sponsort onder andere het EK voetbal en de Olympische Spelen. Daartegenover staat dat Atos de cybersecurity verzorgt voor deze grote sportevenementen.

24 juli – Atos krijgt een nieuwe CEO. Huidig voorzitter Jean Pierre Mustier neemt de rol van de vertrekkende Paul Saleh over. Daarmee wordt Mustier alweer de zesde CEO van het bedrijf in minder dan drie jaar tijd. Mustier treedt direct aan.

Daarnaast meldt het Franse bedrijf dat duidelijkheid over de schuldsanering op 15 oktober wordt verwacht. Dan vindt er een hoorzitting plaatst over de financiële plannen rondom Atos. Frankrijk zette in 2021 een EU-wetsvoorstel om in nationale wetgeving om dergelijke processen in versnelde vorm toe te staan. Atos maakt hier nu gebruik van.

15 juli – Atos heeft een “lock-up”-overeenkomst met banken en obligatiehouders bereikt voor 1,675 miljard euro aan financiering. Voor een interimperiode is er 800 miljoen euro vrijgemaakt, waarvan 450 miljoen euro al direct voor Atos beschikbaar is. Momenteel blijft het bestuur van Atos ongewijzigd tot ten minste eind 2024 of begin 2025, wanneer de herstructurering ten einde is.

5 juli – Het Franse techbedrijf heeft nieuwe financiering geregeld. Via twee losse afspraken komt er op de korte termijn geld beschikbaar om wat lucht te krijgen. “Deze extra tranches van 225 miljoen euro (243,41 miljoen dollar) en 350 miljoen euro aan doorlopende kredietfaciliteiten zijn onderworpen aan een wijziging van de eerder verstrekte faciliteiten door een groep obligatiehouders, die naar verwachting binnenkort zal worden ondertekend”, aldus Atos.

Het is de bedoeling om nog een groter herstructureringsplan rond te krijgen. Atos bevestigt nogmaals later deze maand een finale overeenkomst te bereiken rond dit plan. Ook wordt er gewerkt aan een deal met banken over een bedrag van 1,5 miljard euro.

1 juli – De obligatiehouders en kredietverstrekkers van Atos hebben een overeenkomst met het bedrijf bereikt. 2,9 miljard euro aan schulden worden omgezet in aandelen, terwijl 233 miljoen euro aan Atos zal worden verstrekt. Er blijft 1,68 miljard euro schuld openstaan, meldt Bloomberg. Een rechtbank gespecialiseerd in commerciële zaken moet nog wel goedkeuring verlenen.

Mocht er goedkeuring komen, dan zou EPEI van zakenman Daniel Kretinsky buiten de boot vallen. Die investeringsgroep is nog de enige externe optie voor financiering van Atos, nadat Onepoint vorige week was afgehaakt en verschillende andere partijen al eerder. Het lijkt er momenteel op dat Atos liever de huidige investeerders de macht overhandigt dan om in zee te gaan met een andere partij.

26 juni – Nadat eindelijk duidelijk leek te worden wie Atos over zou nemen, is het plan opnieuw gewijzigd. Een overnamedeal door Onepoint is afgeketst. EP Equity Investment (EPEI) van Tsjechisch zakenman Daniel Kretinsky is bereid opnieuw te onderhandelen over een overname. Eerder koos Atos voor Onepoint boven EPEI omdat Onepoint van plan was Atos bij elkaar te houden onder het zogeheten “One Atos”-initiatief. Nu blijft het nog altijd giswerk hoe het nieuwe Atos eruit gaat zien en of het bedrijf wordt opgesplitst.

21 juni – Wie de beurswaarde van Atos de laatste dagen in de gaten houdt, ziet een opmerkelijke fluctuatie hierin. Op donderdag ging het Atos-aandeel 46 procent in de lift. Atos-aandelen dreigen echter nagenoeg waardeloos te worden nu de Franse IT-leverancier heeft aangekondigd nieuwe aandelen te creëren om de schuld te reduceren.

Deze frappante koersstijging heeft twee oorzaken, aangestipt door Bloomberg. Zogeheten ‘short-sellers’, die erop gokten dat Atos verder in waarde zou zakken, hebben inmiddels massaal hun winsten laten uitkeren. Ondertussen praten online investeerders op Boursorama.com over weinig anders dan Atos, die tegen de stroom in zwemmen van de short-sellers en speculeren op forse koersstijgingen. Zij stellen dat de aandelen van het IT-bedrijf te laag worden ingeschat. In tegenstelling tot eerdere ‘meme stock’ GameStop, dat door gebruikers van het Reddit-subforum WallStreetBets een heropleving kreeg, komen de short sellers echter niet in de problemen. Dit is omdat deze individuen doorgaans al veel eerder hun ‘short bets’ hadden ingezet, toen Atos nog veel meer waard was.

14 juni – De Franse overheid doet een bod van 700 miljoen euro op strategisch relevante onderdelen van Atos. De zogeheten BDS-business unit is het doelwit. Dit onderdeel richt zich op supercomputers, mission-critical systemen en cybersecurity.

Frankrijk heeft lang geopperd dat dit component in Franse handen moet blijven. Dat punt herhaalt de minister van financiën aldaar: “Met andere bedrijven die partners kunnen zijn, hebben we de verantwoordelijkheid genomen om de strategische activiteiten van Atos te kopen en te garanderen dat deze strategische activiteiten geheel of gedeeltelijk onder controle van de staat blijven.”

Het nieuws lijkt gelijk goed te vallen op de beurs. Atos steeg even in waarde met 23 procent en is op moment van schrijven nog altijd stevig in de lift.

11 juni – Atos kiest het consortium van Onepoint als nieuwe overnemer. Atos verdedigt de keuze met drie motivaties. De sterke bedrijfsinteresse, de consistentie met de financiële parameters die worden nagestreefd en de reeds verkregen steun van een groot deel van de schuldeisers van Atos, spreken in het voordeel van Onepoint.

Lees het volledige artikel hier: Atos vertrouwt erop dat Onepoint het bedrijf kan redden

6 juni – Op de dag dat Atos de knoop door zou hakken over een nieuwe eigenaar, is er voor uitstel gekozen. EP Equity Investment en Onepoint zijn nog altijd de gegadigden voor een overname. Het uitstel van een week is nodig om de “maximale ondersteuning” voor de krediteuren van Atos te garanderen.

Van een uitstel voor de daadwerkelijke overname is geen sprake: die deal moet nog altijd in juli plaatsvinden.

3 juni – Voor donderdag 6 juni beslist Atos welke overnamebod het zal aanvaarden. Er zijn nog twee voorstellen in overweging, enerzijds dat van EP Equity Investment, anderzijds dat van Onepoint. Onepoint is de grootste aandeelhouder van Atos en deed een voorstel in samenwerking met Butler Industries en Econocom. Deze voorstellen voldeden aan de doelstellingen die Atos had opgezet; waar schuldreductie en financieringsbehoeften onderdeel van uitmaken.

Nadat Atos een beslissing neemt, verwacht het een akkoord over de financiële herstructurering te hebben in juli. Vanaf dan kan de noodzakelijke herstructurering van start gaan.

De gesprekken met de Franse staat voor het overnemen van strategisch relevante onderdelen zijn nog bezig. Daar verwacht het bedrijf medio juni een volgende stap in te nemen. Daarnaast verwerkt Atos nog overname-voorstellen voor zijn slimme energiebedrijf Worldgrid.

22 mei – Atos krijgt nog het volledige jaar om de jaarrekening van 2023 goedgekeurd te krijgen. Het uitstel van de deadline werd gegeven door de Voorzitter van de handelsrechtbank van het Franse Pontoise. Volgens de achterliggende redenering moet het Atos tijd geven om de lopende discussies omtrent de financiële herstructureringen te beëindigen.

20 mei – De Europese Centrale Bank is met ongeveer 20 procent van de obligaties een van de grootste obligatiehouders, stelt het Franse mediabedrijf La Lettre. Het Europese orgaan zou daarmee voor 500 miljoen euro aan leningen hebben uitstaan bij Atos. Volgens La Lettre zijn deze obligaties verstrekt van 2014 tot en met 2017. De ECB stapte destijds in met de obligaties onder het bewind van Mario Draghi, die een groter plan had om de groei van de eurozone te versnellen.

Wat er precies met de obligaties van de ECB gebeurt, is onduidelijk. Momenteel worden namelijk herstructureringsplannen gemaakt en beoordeeld, waarbij een schuld van zo’n 4,8 miljard euro centraal staat. De ECB heeft niet gereageerd op het verhaal.

16 mei – Econocom is ook deel geworden van het Onepoint-consortium om Atos te redden. Aan het roer van Onepoint staat David Layani, die CEO van de Franse IT-dienstleverancier wil worden. Ook investeringsmaatschappij Butler Industries behoort tot het consortium. Het is één van de drie kanshebbers om een cruciale financiële injectie in Atos te doen.

Econocom, een B2B-dienstverlener gevestigd in Frankrijk, herhaalt de drie doelen die het consortium voor ogen heeft. Het wil Atos heel houden, groei realiseren en de schulden van Atos herstructureren.

6 mei – De deadline van 3 mei voor financiële voorstellen richting Atos is voorbij. Hiervan kwamen er vier binnen: het gaat om OnePoint (al de grootste Atos-aandeelhouder en in samenwerking met Butler Industries), Bain Capital, Daniel Kretinsky’s EPEI en investeringsmaatschappij Attestor.

Bloomberg heeft de voorstellen verder uitgediept. Een groep Atos-obligatiehouders stelt voor om 1,2 miljard euro uit te lenen en 1,8 miljard euro schuld om te zetten in aandelen. De groep hoopt een opsplitsing van Atos te voorkomen en wil het hoofdkwartier in Parijs houden. Ondertussen willen Kretinsky en Attestor 600 miljoen euro aan nieuw vermogen injecteren en 1,3 miljard euro aan werkkapitaal faciliteren. OnePoint en Butler Industries willen 350 miljoen euro injecteren in ruil voor 35 procent van de aandelen. Als Atos met laatstgenoemde akkoord gaat, wordt OnePoints David Layani CEO.

Atos ziet zelf af van het voorstel van Bain Capital omdat dit te laag zou zijn. De gesprekken met de Franse staat voor het overnemen van strategisch relevante onderdelen zijn nog bezig.

We mogen op 31 mei een nieuwe aankondiging over een overeenkomst verwachten, met juli als definitieve deadline. Een interim-deal voor 100 miljoen euro is al rond.

4 mei – Er is een deal op tafel om Atos te redden. Crediteuren en banken die de astronomische schuld van het bedrijf hadden kunnen innen, willen 1,2 miljard euro beschikbaar stellen. Een gedeelte van de schuld wordt kwijtgescholden, bericht het Franse financieel dagblad La Tribune. Het bedrag waar Atos om vroeg, is meerdere keren verschoven. Na eerst 600 miljoen en vervolgens 1,1 miljard euro te vereisen, schoof dit bedrag op naar 1,7 miljard euro om tot eind 2025 in leven te blijven. Het is dus de vraag of deze financiële injectie genoeg is.

3 mei – Ook de Amerikaanse investeringsmaatschappij Bain Capital is geïnteresseerd in delen van Atos. Frans financieel dagblad Les Echos meldt dat Bain dit vermoedelijk vandaag bekendmaakt. De deadline om met investeringsplannen voor Atos te komen is de avond van vrijdag 3 mei.

Binnen het portfolio van Bain Capital zit ook de Franse IT-leverancier Inetum. Echter reiken de investeringen van deze private equity allerlei sectoren, van gezondheidszorg en voeding tot HR-consulting en turbinefabricatie.

1 mei – Thales wil mogelijk “strategische” onderdelen van Atos overnemen, laat CFO Pascal Bouchiat weten. Maar: “We zijn niet in BDS geïnteresseerd,” stelt hij. Binnen de BDS-divisie zitten wel componenten die Thales zou willen overnemen. De onderdelen die gericht zijn op defensie en security, zouden weleens onder Thales kunnen vallen. Als die te koop zijn zijn, “zouden we er niets op tegen hebben om ernaar te kijken,” aldus Bouchiat.

Na even uit de spotlight te zijn verdwenen, lijkt ook Tsjechisch zakenman Daniel Kretinsky momenteel weer in Atos geïnteresseerd. In februari kocht hij ook noodlijdend Frans retailer Casino.

Wie wat de interesse van Thales voor Atos betreft een déjà vu krijgt, wordt geëxcuseerd. Thales heeft al jaren af en toe interesse in de BDS-divisie van dat bedrijf. Zo hoopte het in 2022 voor 2,7 miljard euro dit onderdeel te bemachtigen. Inmiddels is de marktwaarde van het gehele Atos in twee jaar tijd met circa 90 procent in elkaar gestort. Momenteel is het bedrijf net meer dan 200 miljoen euro waard.

Atos zette de eigen BDS-divisie op in 2014 nadat het landgenoot Bull had opgekocht. Naast Thales hebben ook onder andere Orange, Capgemini en Airbus meerdere keren hun interesse getoond voor verschillende Atos-onderdelen.

Beluister ook onze Techzine Talks-aflevering over het lot van Atos. We verklaren in deze podcast onder andere hoe het bedrijf circa 90 procent van haar waarde in twee jaar tijd heeft verloren:

29 april – De Franse overheid wil mogelijk delen van Atos opkopen. Samen met een consortium met o.a. Thales zou het zich richten op drie delen van de BDS-divisie. Het betreft Advanced Computing, Critical Systems en Cyber Products. Daarmee richt Frankrijk zich op de strategisch belangrijke componenten van Atos, dat verantwoordelijk is voor bijvoorbeeld de servers die de data van het Franse leger en veiligheidsdiensten huisvesten. Een intentieverklaring is getekend, waarbij de waarde van de onderdelen wordt ingeschat tussen de 700 miljoen en 1 miljard euro.

25 april – Atos heeft een nog forsere schuldsanering nodig om het tot 2025 te redden dan eerder gesteld: 1,7 miljard euro. Externe investeerders hebben tot 3 mei om met herfinancieringsvoorstellen te komen. CEO Paul Saleh herhaalt dat hij in juli een overeenstemming over de schulden wil regelen.

De huidige schulden moeten onder de streep gehalveerd worden. Het is bij lange na niet de eerste keer dat Atos deze conclusie trekt, maar na het falen van meerdere onderhandelingen met o.a. Airbus en zakenman Daniel Kretinsky is de nood hoger dan ooit.

9 april – Atos heeft de conclusie getrokken dat het niet 600 miljoen euro, maar 1,2 miljard euro vereist om het tot 2025 te redden. Een schuldsanering is nodig omdat het onmogelijk dit jaar zoals gepland 3,65 miljard euro kan overmaken aan schuldeisers. Dat is het overgrote merendeel van de totale schuldenpost, die 4,7 miljard euro bedraagt.

8 april – Frans investeringsmaatschappij Butler Industries wil bijdragen aan een redding van Atos. Het sluit zich aan bij een consortium van grootaandeelhouder Onepoint. De ambities liegen er niet om: deze groep wil Atos uit laten groeien tot “hét Europese platform voor cybersecurity en kunstmatige intelligentie.” Als Europese speler zou het perfect gepositioneerd zijn om als leidende soevereine cloudoperator te ontpoppen.

26 maart – Uit de jaarcijfers blijkt dat Atos diep in het rood zit. In 2023 draaide het 3,44 miljard euro verlies, fors meer dan de 1,01 miljard euro die 2022 had gekost. In juli zouden er nieuwe afspraken moeten komen met schuldeisers, aldus CEO Paul Saleh.

19 maart – De Big Data & Cybersecurity (BDS)-divisie wordt toch niet aan Airbus verkocht. De vliegtuigmaker ziet af van een deal die 1,5 tot 1,8 miljard euro had opgeleverd. De Franse staat had de beoogde overname ten zeerste aangemoedigd, maar de onderhandelingen zijn op een dood spoor beland.

Terwijl Airbus-investeerders hun opluchting financieel laten blijken, is de koers van Atos in vrije val. Direct na het nieuws daalde de koers met 21 procent.

29 februari – Atos verstevigt zijn Raad van Bestuur met drie nieuwe leden. Het zijn de eerste stappen na het afblazen van een deal met investeringsmaatschappij EPEI, geleid door Tsjechisch zakenman Daniel Kretinsky. David Layani en Helen Lee Bouygues, beiden werkzaam bij Onepoint, schuiven aan. Onepoint bezit 11,4 procent van Atos en is daarmee de grootste aandeelhouder.

28 februari – De onderhandelingen tussen Atos en EPEI zijn stukgelopen. Tsjechisch zakenman Daniel Kretinsky, die EPEI leidt, wilde het Tech Foundations-onderdeel van Atos kopen. Alleen al de schuld van dit onderdeel bedraagt 1,9 miljard euro, dat EPEI leek te willen overnemen.

Eerdere artikelen over Atos in 2024:
6 februari 2024 – Franse staat wil koste wat het kost Atos behouden
5 februari 2024 – Atos probeert openstaande schulden te herfinancieren
15 januari 2024 – Atos-CEO Yves Bernaert per direct opgestapt wegens meningsverschil
3 januari 2024 – Atos vindt mogelijke koper in Airbus voor cybersecurityafdeling