Atos heeft 1,2 miljard nodig om tot 2025 te overleven

Atos heeft 1,2 miljard nodig om tot 2025 te overleven

Atos verkeert al meerdere jaren in financieel zwaar weer. Het Franse IT-bedrijf heeft een totale investering van 1,2 miljard euro nodig, waarvan het 600 miljoen via leningen hoopt binnen te halen. Met een nieuw herstructureringplan moeten de aanzienlijke schulden tegen 2026 halveren.

Dat komt neer op 2,4 miljard euro aan afbetaalde leningen. Het bedrijf hoopt de looptijden van de huidige schulden te verlengen met vijf jaar. Dat zal nodig zijn, aangezien het dit jaar zonder een dergelijke verlenging 3,65 miljard euro zou moeten afrekenen, het overgrote merendeel van de 4,7 miljard euro die het aan schulden heeft.

De groep bestaat uit verschillende divisies, waarvan de financiële prestaties sterk verschillen. Zo groeide het cloudcomponent Eviden met 2 procent het afgelopen jaar, terwijl het dienstverlenende Tech Foundations-onderdeel met 6 procent slonk.

Lichtpuntje van hoop

De afgelopen weken valt er weinig positiefs te melden over Atos. Zo ketsten deals met EPEI en Airbus af, terwijl de kredietwaardigheid inmiddels gedegradeerd is tot B-, meldt Bloomberg. De opties voor het bedrijf nemen in rap tempo af, maar op maandag verscheen al een klein lichtpuntje van hoop.

Investeringsmaatschappij Butler Industries sloot zich namelijk aan bij een consortium met Onepoint om Atos te redden. De plannen zijn uiterst ambitieus: het doel is om het bedrijf uit te laten groeien tot Europa’s toonaangevende soevereine cloudoperator.

Lees verder: Franse investeerder Butler Industries doet mee aan reddingspoging Atos

Redding van groot belang

Mocht ook dat consortium niet tot een deal komen, dan resteert wellicht nog staatssteun. De Franse overheid heeft begin februari al toegezegd dat het er alles aan wil doen om de activiteiten van Atos te behouden. Het heeft in ieder geval 50 miljoen euro extra verleend aan het bedrijf, terwijl een groep banken en obligatiehouders 400 miljoen bijlegt om Atos op korte termijn in leven te houden.

De beweegreden van de Franse regering is duidelijk: er staan tienduizenden Atos-banen op het spel. Werknemers van het bedrijf zijn daarnaast verspreid over tientallen landen, voornamelijk in Europa.

Aandeelhouders en externe investeerders kunnen tot 26 april financiële voorstellen doen. Vanaf die datum zou een stuk duidelijker moeten zijn hoe de toekomst van Atos eruitziet.

Lees ook: Atos-CEO Yves Bernaert per direct opgestapt wegens meningsverschil