2min

Voortaan is Azure Virtual Desktop ook voor on-prem beschikbaar vanuit Azure Stack HCI. Microsoft speelt daarmee in op de wensen van klanten die lage latency zoeken en hoge compliance-eisen hebben voor databeheer. Tegelijkertijd stelt het de techreus in staat om gebruikers af te snoepen van VMware en Citrix.

Microsoft zegt de voordelen van de cloud naar on-prem te brengen met deze nieuwe functionaliteit. Wie prestaties nodig heeft en/of data on-prem moet of wil houden, kan voortaan virtual desktops opzetten via het Microsoft-dienstenpakket. De nieuwe oplossing is daarmee simpelweg een combinatie van het bestaande cloud-based Azure Virtual Desktop en Azure Stack HCI.

Aan alle eisen voldaan

Dat betekent dat gebruikers gezamenlijk aan de slag kunnen met Windows 10/11 Enterprise multi-sessions, maar zonder de latency die de cloudvariant doorgaans introduceert. Ook is de latency voor de on-prem oplossing nog verder naar beneden te halen met RDP Shortpath for Azure Virtual Desktop. Gepatchte images zijn op eenvoudige wijze van de Azure Marketplace af te halen, dus het bijhouden van de Virtual Desktops dient relatief voorspelbaar te zijn.

Volgens Business Cloud Operations Manager bij Commvault Ernie Costa is het precies waar dat bedrijf naar op zoek was. “Azure Virtual Desktop for Azure Stack HCI vinkte alle vereisten af en kwam onze benodigdheden tegemoet met een eenvoudige deployment en beheer, netwerk- en storage-prestaties. De secuirty-integraties maken het daarnaast mogelijk om governed access policies toe te passen.”

Alternatief voor vertrekkende VMware- en Citrix-klanten

Aangezien het rommelt bij de concurrentie, lijkt de stap van Microsoft goed getimed te zijn. Immers staat VMware End-User Compute in de etalage bij diens nieuwe eigenaar Broadcom, dat slechts een klein gedeelte van het voormalige VMware-portfolio heel heeft gehouden. Daarnaast is het afgestapt van perpetual licenties, zoals ook Citrix heeft gedaan. Genoeg reden voor klanten om rond te kijken dus.

The Register merkt op dat het vanuit Microsoft een duidelijk andere houding laat zien dan voorheen. Zo raadde het techbedrijf vorig jaar af om cloud-PC’s te benchmarken, want Microsoft zorgt ervoor dat de hardware aan de eisen voldoet ondanks mogelijke verschillen. Clouddiensten abstraheren de hardware en de cloud zorgt voor veel meer variabelen dan on-prem, dus klanten moeten Microsoft erop vertrouwen dat de configuraties aan de eisen voldoen. Wie daar geen zin in heeft maar wel via Azure-diensten Virtual Desktops hopen te draaien, hebben daar dus vanaf nu een oplossing voor.

Overigens stelt Microsoft wel dat hoge compliance-eisen de stap naar de cloud niet zouden hoeven voorkomen. Daarvoor heeft het Microsoft Cloud for Sovereignty uitgerold, hoewel het er niet op lijkt dat het alle zorgen over data residency kan wegnemen.

Lees ook: LinkedIn ziet af van migratie naar Azure, wil niet stoppen met eigen tools