2min

Veeam stapt in Software as a Service met een backupdienst voor Microsoft 365 en Azure.

De back-upleverancier werkt al langer samen met Microsoft om Azure-workloads te beschermen. Nu komt er een uitbreiding met het beschikbaar maken van de Veeam Data Cloud. Door deze backupdienst bovenop de Microsoft-cloud te bouwen, moet het uitgroeien tot de ideale omgeving voor het beschermen van Microsoft 365- en Azure-data.

“De architectuur is gebouwd op basis van zero trust-principes, maakt gebruik van Azure Blob Storage die geïsoleerd is van productieomgevingen, wordt voortdurend bijgewerkt en onderhouden en houdt backups veilig en klaar voor herstel,” aldus Veeam. Het bedrijf ziet het bieden van een product met daarin de software, infrastructuur en de opslag als een groot voordeel van het nieuwe backupaanbod.

Beschermen Microsoft 365 en Azure

Op de SaaS-dienst komen twee bestaande Veeam-oplossingen samen. Ten eerste Veeam Backup for Microsoft 365, waarmee het bedrijf al jaren actief is. Met de Data Cloud wordt dit product as-a-service geboden, zodat het eenvoudiger is af te nemen vanuit de cloud. Hiermee kunnen infrastructuurbeheerders databescherming en -herstel regelen voor Exchange Online, SharePoint Online, OneDrive for Business en Teams. Door de rol van de cloud is het opslaan van de Microsoft-data nu ook in principe onbeperkt.

Het tweede deel van de Veeam Data Cloud richt zich op het beschermen van Microsoft Azure. Deze volledig gehoste en geconfigureerde back-updienst moet helpen bij het beschermen en herstellen van Azure VM’s, Azure SQL en Azure Files. Als SaaS-dienst moet de implementatie sneller en eenvoudiger verlopen. Ook betekent het gebruik van de cloud dat meer de FinOps-discipline gevolgd kan worden, doordat consumptie meer inzichtelijk is en zo eventuele kostenreductie voor back-ups plaats kan vinden.

Tip: Veeam biedt voortaan Back-up-as-a-Service voor Microsoft 365-omgevingen