2min

De Franse AI-startup FlexAI komt later dit jaar met zijn eerste oplossing waarmee het AI-ontwikkelaars ‘as-a-service’ en ‘pay-as-you-go’ toegang geeft tot verschillende multi-cloudomgevingen voor het draaien van (AI-)workloads. De startup wist hiervoor 28,5 miljoen euro aan investeringen op te halen.

FlexIAI is sinds eind vorig jaar actief, maar komt nu naar buiten met de aankondiging van zijn eerste product voor AI-ontwikkelaars, schrijft TechCrunch. Deze oplossing die later dit jaar beschikbaar moet komen, biedt ontwikkelaars toegang tot meerdere multi-cloudarchitecturen waarin zij naar eigen inzicht hun LLM’s en onderliggende workloads kunnen draaien.

Net als bij public clouddiensten biedt de nieuwe infrastructuurdienst AI-ontwikkelaars de mogelijkheid werkzaamheden uit te voeren zonder dat zij zich druk hoeven te maken welke GPU’s, networking en storage ze daarvoor moeten gebruiken.

On-demand cloudtoegang voor AI-infra

FlexAI biedt hiervoor on-demand cloudtoegang voor het trainen van AI-modellen. De startup noemt dit ook wel toegang tot ‘virtual heterogeneous compute.’ De omgeving van FlexAI abstraheert de voor AI-werkzaamheden benodigde infrastructuur en bijbehorende complexiteit, zodat ontwikkelaars zich volledig op hun AI-(trainings)werkzaamheden kunnen richten en hiervoor naar de behoefte op basis van gebruik betalen. Dit is altijd goedkoper dan betalen op basis van gebruikte GPU-uren.

Eigenlijk fungeert de startup als een zogenoemde ‘aggregator of demand’ en huurt daarvoor op traditionele wijze de benodigde hardware-capaciteit in bij aanbieders. FlexAI heeft naar eigen zeggen sterke connecties met GPU-aanbieders als Intel en AMD, maar kan natuurlijk naar wens van klanten ook de GPU-capaciteiten van Nvidia, Graphcore of Cerebras leveren. Door deze sterke connecties zou FlexAI in staat zijn de beste capaciteitskosten voor zijn as-a-service-klanten te kunnen verzekeren.

Financiering en toekomstige plannen

Voor de start heeft FlexAI zichzelf al via investeringsrondes met durfkapitaal verzekerd van een startbudget van 28,5 miljoen euro. De startup wordt geleid door CEO Brijesh Tripathi. Hij heeft onder meer ervaring opgedaan bij Nvidia, Tesla, Zoox en meer recent als VP Intel AI bij de supercomputing spin-off AXG.

Op de langere termijn wil FlexAI ook zelf infrastructuur gaan aanbieden vanuit eigen datacenters. Voor de financiering van deze eigen datacenters is de startup van plan bij de bank of andere geldschieters te gaan lenen. Dit in plaats van het houden van extra investeringsrondes en het daarbij uitgeven van aandelen.

Lees ook: Nvidia-CEO: Ieder land moet eigen AI-infrastructuur bouwen