Ondanks inzakkende EV-markt is NXP optimistisch over winst in tweede kwartaal

Ondanks inzakkende EV-markt is NXP optimistisch over winst in tweede kwartaal

Chipfabrikant NXP denkt dat de winst voor het komende kwartaal de verwachtingen gaat overstijgen. Deze voorzichtig optimistische prognose is voornamelijk te danken aan de groeiende omzet in de industriële en IoT-sector, die in het eerste kwartaal met 14 procent toenam, evenals een stijging van 34 procent in inkomsten uit mobiele apparaten als smartphones.

Deze groei heeft geholpen om de tegenvallende omzet in de automotive sector te compenseren, veroorzaakt door afnemende vraag naar elektrische voertuigen (EV’s). Dat meldt Reuters. De verkoop van EV’s neemt wereldwijd af, wat NXP heeft genoopt de focus te verleggen naar andere sectoren waar de vraag naar halfgeleiders hoog blijft.

De automotivedivisie van NXP, hoewel nog steeds goed voor meer dan de helft van de totale omzet, zag een lichte daling van één procent in het eerste kwartaal, een teken dat het inzakken van EV-verkopen zijn tol begint te eisen.

Volle magazijnen beginnen leeg te raken

De orders van industriële en mobiele klanten zitten echter weer enigszins in de lift na een periode van overmatige voorraadvorming. De magazijnen lagen vol als gevolg van een koopwoede die ontstond tijdens de corona-pandemie. Die voorraad neemt nu gestaag af, en dit helpt NXP om de impact van de inkakkende EV-markt te verzachten.

Het bedrijf, waarvan het hoofdkantoor in Eindhoven staat en het productiecentrum in Nijmegen, is genoteerd aan de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. Het rapporteerde voor het eerste kwartaal van 2024 een winst van 840 miljoen dollar (ongeveer 785 miljoen euro), wat de verwachtingen van analisten overtrof. De positieve cijfers hebben geleid tot een stijging van 6 procent in de nabeurshandel.

Lees ook: Overheid geeft 230 miljoen euro subsidie aan NXP, ASML en Nearfield