Google steekt 1 miljard extra in Finse datacentercapaciteit

Google steekt 1 miljard extra in Finse datacentercapaciteit

Google investeert 1 miljard euro in de uitbreiding van de Finse datacentercapaciteit. Deze extra capaciteit zal worden ingezet voor de AI-workloads.

De extra datacentercapaciteit komt ten goede aan het huidige datacenter in de Finse stad Hamina. Sinds 2011 is hier een Google-datacenter gevestigd, waarin de techgigant al ongeveer 2 miljard euro heeft geïnvesteerd.

Waar de uitbreiding van de datacentercapaciteit precies uit bestaat, is nog niet bekend, schrijft The Verge. De komende investering van 1 miljard euro in Finland zal naar verwachting in de komende 18 maanden een personeelsgroei van 25 procent opleveren, wat neerkomt op ongeveer 500 medewerkers.

Mogelijk zal Google de datacentercapaciteit uitbreiden met meer machine learning-hardware, zoals de recent aangekondigde Trillium-processor. Volgens Google is deze processor momenteel de snelste AI-processor ter wereld.

Restwarmte naar omgeving

Google is van plan de overtollige warmte die door de uitbreiding wordt gegenereerd, beschikbaar te stellen aan de omgeving, speciaal voor het verwarmen van huizen, scholen en publieke gebouwen. De restwarmte wordt gegenereerd door de extra koeling die de op AI-gerichte hardware nodig heeft. De techgigant werkt in dit project samen met de lokale energiemaatschappij in Hamina.

Volgens Google is dit het eerste project waarbij het restwarmte beschikbaar stelt voor verwarmingsdoeleinden in de naaste omgeving van zijn datacenters. De restwarmteconstructie zorgt ervoor dat de Hamina-energiemaatschappij straks 80 procent van zijn verwarmingsbehoefte dekt. De overige 20 procent zal helaas nog steeds uit fossiele energieopwekking moeten worden gehaald.

Niet alleen in Finland investeert Google flink in zijn Europese datacenters. Onlangs werden nog capaciteitsuitbreidingen aangekondigd in het Verenigd Koninkrijk, Nederland en België.

Lees ook: Google gaat derde datacenter bouwen in Groningen