Oracle investeert bijna 1 miljard in nieuwe Spaanse cloudregio

Oracle investeert bijna 1 miljard in nieuwe Spaanse cloudregio

Oracle is van plan een nieuwe regionale OCI-cloudregio in Madrid te openen. Hiervoor stelt het meer dan 1 miljard dollar (934 miljoen euro) beschikbaar. De cloudregio richt zich op de financiële sector en biedt meer resilience voor workloads, security en AI-mogelijkheden. Ook moet de nieuwe cloudregio bedrijven helpen te voldoen aan Europese wet- en regelgeving.

De nieuwe OCI-cloudomgeving is de derde die Oracle in Spanje gaat vestigen, na een eerdere OCI-regio en een speciale Europese Sovereign-cloudomgeving. De derde Oracle-cloudregio richt zich vooral op (Spaanse) bedrijven uit de financiële sector, maar ook bestaande klanten kunnen van de regionale cloudomgeving profiteren. Zij kunnen hun missiekritieke workloads naar deze low-latencyomgeving overbrengen om te profiteren van verschillende technologieën voor het verbeteren van hun zakelijke data, applicaties en processen. Denk hierbij aan uitgebreide database-, container- en AI-mogelijkheden.

Voldoen aan regelgeving en compliance

Naast (meer traditionele) cloud- en AI-diensten biedt de nieuwe cloudregio in Spanje bedrijven ook de mogelijkheid beter te voldoen aan lokale wet- en regelgeving en compliance, met name die van de EU.

Voor de financiële sector zijn dit onder meer de Digital Operational Resilience Act (DORA) en de Europese Outsourcing Guidelines (EBA, EIOPA, ESMA). Daarnaast kunnen bedrijven profiteren van de Europese Sovereign Cloud-omgeving die Oracle in Spanje heeft gevestigd voor het lokaal opslaan van (gevoelige) data binnen de EU-regio.

Deze laatste regio is vooral handig voor de diverse AI-mogelijkheden die Oracle biedt, met uitgebreide controle over waar data en de daarvoor benodigde infrastructuur zich precies bevindt en hoe deze precies wordt beheerd.

De nieuwe Spaanse OCI-cloudomgeving zal worden gehost in de datacenters van de Spaanse telecomgigant Telefónica España.

Lees ook: Oracle en Google gaan multicloud-partnerschap aan