Google Newspass een betaaldienst voor uitgevers?

Volgens de Italiaanse krant ‘La Repubblica‘ komt Google aan het einde van dit jaar met een nieuwe dienst genaamd Newspass. Met deze dienst wordt het voor uitgevers mogelijk om op een makelijker manier een betaalmuur voor hun artikelen te plaatsen.

Google Newspass een betaaldienst voor uitgevers?Google heeft zich al enkele malen in de discussie gemengd over hoe uitgevers in de toekomst geld moeten verdienen. Veel uitgevers lijden onder de dalende advertentie inkomsten en het gebruik van bannerblockers.

Ook is er uiteraard nog een verschil tussen online uitgevers en de traditionele print uitgevers zoals kranten en tijdschriften. Met de komst van de tablets komt er wellicht een nieuwe toekomst voor tijdschriften en wellicht ook kranten.

Veel uitgevers hebben echter de wens om op een eenvoudige manier betaalde artikelen of zelfs al hun artikelen achter een betaalmuur te zetten. Zodat de consument eerst moet betalen voordat deze het kan lezen. In de Verenigde Staten en Groot Brittannië worden momenteel al zulk soort systemen uitgerold. In Nederland zullen bepaalde kranten op termijn ook gaan volgen.

Het systeem wat Google wil hanteren is dat je met een lidmaatschap op newspass met een loginnaam en wachtwoord bij diverse uitgevers terecht kan die jij interessant vindt. En dat je dat allemaal kan doen met één abonnement of met een micropayment (een klein bedrag).

Volgens La Republica zou het systeem al zo goed als klaar zijn, Google zou nu in de fase zijn belandt waarin het op zoek is naar uitgevers die interesse hebben in dit systeem en hieraan me willen werken. Er zijn zelfs berichten dat deze betaalde artikelen straks in de Google search vrij hoog worden opgenomen, maar wel met een betaalicoontje er naast.

Google wil echter niets bevestigen van het verhaal in La Republica, Google geeft aan nooit aankondigingen te doen over toekomstige producten. Het is dan ook niet duidelijk of Newspass een wereldwijd systeem wordt of alleen in de Verenigde Staten uit zal komen.

Bron:Dutchcowboys