Abonneer je gratis op Techzine!

Het Amerikaans netwerk Secret Internet Protocol Router Network, oftewel Siprnet, blijkt toegankelijk te zijn voor meer dan drie miljoen mensen. Hierdoor kon de geheime data makkelijk uitlekken, onder andere naar Wikileaks.

De komende maanden zullen 250.000 documenten online worden gezet en daarmee beschikbaar zijn voor de hele wereld. Deze documenten worden vanaf vandaag online gezet door klokkerluidersite Wikileaks, welke afkomstig zijn van Siprnet. Deze database omvat onder meer de correspondentie tussen de overheid en Amerikaanse ambassades wereldwijd.

Afgelopen zondag publiceerden de websites van weekbladen en kranten als Der Spiegel, El Pais, Le Monde en The Guardian een gedeelte van de 250.000 documenten die in de afgelopen jaren via Siprnet zijn verstuurd. Naar aanleiding van de gebeurtenis heeft de Amerikaanse overheid besloten de beveiliging van Siprnet te verbeteren. Met als voorbeeld zou het downloaden van informatie op een USB-stick niet meer mogelijk zijn. Er wordt ook gekeken wie toegang moet krijgen tot welke informatie.

Naar eigen zeggen van het Amerikaanse leger zou de Amerikaanse soldaat Bradley Manning gelekt hebben. Manning zit momenteel al negen maanden in de gevangenis. Terwijl hij werkte op een legerbasis bij Bagdad werd de voormalige veiligheidsanalist beschuldigd van het downloaden van geheim materiaal.