2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

HTC betaalt voor elk verkocht Android-toestel maar liefst vijf dollar aan Microsoft. Dit stelt analist Walter Pritchard na een uitgebreid onderzoek. Het was al langer bekend dat Microsoft vergoedingen ontving van HTC maar hoeveel precies was onduidelijk. HTC betaalt deze 5 dollar per verkocht toestel aan Microsoft voor de licenties op diverse Microsoft patenten.

Na dit onderzoek van Pritchard krijgt de buitenwereld meer inzicht in deze situatie. HTC is verplicht dit bedrag te betalen aan Microsoft, doordat het een schikking trof in een patentzaak met Microsoft. Microsoft klaagt nu ook andere telefoonfabrikanten aan wegens patentinbreuk. Het zou hierbij bedragen eisen tussen de 7,50 dollar en 12,50 dollar per toestel, deze fabrikanten weten nu dus dat Microsoft ook akkoord zal gaan met een bedrag van 5 dollar per verkocht toestel.

Volgens Pritchard kunnen we in de aankomende maanden meer nieuws verwachten met dit soort vergoedingen. HTC is bijvoorbeeld ook in een rechtszaak met Apple verwikkeld, ook hierbij gaat om patentschendingen. Mogelijk moet HTC straks ook een bepaald tarief gaan betalen aan Apple per verkocht Android-toestel.

In dit geval lijkt vooral HTC de pineut te zijn van de patentoorlog, dit komt doordat HTC een relatief klein bedrijf is in vergelijking tot Motorola, Samsung, Apple en Microsoft. HTC heeft als kleiner bedrijf veel minder patenten in haar bezit waardoor het steeds moet betalen voor licenties op patenten. De grote bedrijven bezitten zelf vaak ook een hele lading patenten waardoor rechtszaken vaak worden geschikt en men van elkaars patenten gebruik mag maken.

Opvallend genoeg zijn er maar weinig bedrijven die Google, de maker van Android, aanklagen wegens patentschending. Zowel Microsoft als Apple klagen vooral de telefoonfabrikanten aan en niet Google. De enige partij die wel het lef had om Google aan te klagen is Oracle, zij klagen Google aan voor het gebruik van Java in Android. Volgens Oracle overtreedt Google de licentieovereenkomst van Java. Indien een uitspraak in deze zaak negatief uit valt voor Google zou dat grote gevolgen kunnen hebben voor het Android besturingssysteem.