‘Grote antitrustzaak tegen Google in de VS’

Het lijkt erop dat Google niet alleen in Europa de pineut is maar ook in de Verenigde Staten onderwerp is van een antitrust onderzoek. Google zou via zijn zoekmachine de eigen Google diensten voortrekken ten opzichte van de concurrentie, hierdoor is er sprake van oneerlijke concurrentie. Volgens de Wall Street Journal bereidt de Amerikaanse handelsautoriteit FTC momenteel de dagvaardingen voor.

‘Grote antitrustzaak tegen Google in de VS’In Europa is het al zeker dat er een antitrustonderzoek komt tegen Google, dit werd in november al aangekondigd door de Europese Commissie. Het onderzoek van de EU wordt om exact dezelfde reden gedaan als het mogelijke onderzoek wat de FTC gaat doen volgens de WSJ. Het voortrekken van Google’s eigen diensten in de Google zoekmachine.

Ook zou Google volgens de WSJ de zoekmachine-advertenties hebben misbruikt om ook daarin de eigen diensten te promoten en zo mogelijk de prijs op te drijven van bepaalde keywords.

Zowel Google als de FTC weigerden commentaar te geven aan de WSJ. Een woordvoerster van de FTC wilde alleen kwijt dat de informatie in het artikel "niet bij de FTC vandaan komt".

Als Google in Europa of in de VS wordt veroordeeld voor het voortrekken van de eigen diensten kan het rekenen op een boete van honderden miljoenen euro’s. Microsoft is in het verleden al meerdere malen veroordeelt voor vergelijkbare zaken.

In elk geval zullen veel bedrijven blij zijn als er onderzoek naar wordt gedaan, of Google nou schuldig is of niet. Het zorgt wel voor transparantie in de vorm dat het voor eens en altijd duidelijk wordt of Google inderdaad de eigen diensten voortrekt of niet. Als dit niet zo is heeft Google niets te vrezen en zal het hun naam alleen maar goed doen, doen ze dit wel krijgen ze ongetwijfeld een boete en moeten ze de zoekmachine aanpassen zodat de concurrentie een gelijke positie krijgt.

Bron:WSJ