2min

Het is internetgigant Google nog niet gelukt om met een acceptabel voorstel te komen in de langslepende antitrustzaak. Ondanks enkele kleine wijzigingen blijken de links naar eigen diensten en producten te dominant aanwezig in de zoekresultaten. Indien Google niet meer concessies wil doen, zou dit kunnen resulteren in een hoge boete. Dit meldt The Wall Street Journal.

De antitrustzaak tegen het grote internetbedrijf Google loopt al sedert een ruime drie jaar. Hierbij bestaat de aanklacht uit het opzettelijk manipuleren van de zoekresultaten binnen Google Search. Deze zoekmachine zou voornamelijk links naar eigen diensten voortrekken, ten nadele van de concurrenten. Meermalen heeft Google een voorstel gedaan waarmee tot een eventuele schikking gekomen zou kunnen worden. Het meest recentelijke voorstel is echter door de groep van aanklagers, bestaande uit concurrenten en consumentengroepen, afgewezen.

Dit voorstel zou volgens de critici nauwelijks gewijzigd zijn ten opzichte van het vorige afgewezen voorstel. Nog steeds zou de zoekgigant nauwelijks tot geen ruimte bieden voor concurrerende zoekmachines. Uit een onderzoek van Microsoft en enkele andere bedrijven zou zijn gebleken dat er bij de laatste aanpassingen de ogen van gebruikers van Google Search nog altijd grotendeels werden gelokt naar de diensten en producten van Google zelf.

Door het afgewezen voorstel van Google wordt ook de druk op de schouders van Eurocommissaris Joaquin Almunia hoger. Hij zal nu de afweging moeten maken om voor de derde maal met alle betrokken partijen om de tafel te gaan zitten, of om een officiële aanklacht tegen Google in te dienen. In dat laatste geval zou dit voor de zoekgigant kunnen resulteren in hoge boetes. Almunia heeft echter aangegeven dat hij gedurende het komende voorjaar tot een overeenkomst tussen de betrokkenen hoopt te komen.