1 min

Tags in dit artikel

, ,

Wikileaks en Datacell willen het Deense bedrijf Teller, Visa en MasterCard aanklagen. Na het uitvaardigen van een internationaal arrestatiebevel vorig jaar, blokkeerden de creditcardmaatschappijen alle geldstromen van en naar WikiLeaks. Dit zou in overtreding zijn met Europese concurrentieregels en Deense handelswetten.

Dat melden WikiLeaks en Datacell in een gezamenlijke verklaring. Datacell beheerde de website waarop sympathisanten donaties aan WikiLeaks konden overmaken. De donaties werden vervolgens verwerkt door het Deense afhandelingsbedrijf Teller, een bedrijf dat in opdracht van Visa en MasterCard werkte. Toen Teller de donaties aan WikiLeaks wilde verwerken, kreeg het bedrijf nadrukkelijk de instructies van Visa en MasterCard om de blokkade in stand te houden.

Door de instelling van de financiële blokkade overtraden Teller, Visa en MasterCard zowel de Europese concurrentieregels als de Deense handelswetten. Daarvoor zullen zij verantwoording moeten afleggen tegenover een Deense rechtbank.

Visa en MasterCard hebben nog niet gereageerd op de beschuldigingen.

De aanklacht volgt op een serie gebeurtenissen waarin Julian Assange, de oprichter van WikiLeaks, de hoofdrol speelde. Via zijn website publiceerde hij vele duizenden geheime documenten, waardoor onder meer de Amerikaanse regering in verlegenheid werd gebracht. Ondanks herhaald aandringen van het Pentagon besloot Assange de geheime documenten te publiceren. Vervolgens vaardigde Zweden een internationaal aanhoudingsbevel uit voor de oprichter op verdenking van verkrachting. Daarop bevroren PayPal, Visa en MasterCard alle geldstromen van en naar WikiLeaks.