2min

De door Visa’s partner opgelegde blokkade voor donaties aan WikiLeaks is illegaal, zo oordeelt het IJslandse Hooggerechtshof. Creditcardmaatschappij Valitor riskeert hoge boetes als het de geldkraan niet opnieuw opendraait. Het oordeel is voor WikiLeaks een fundering om ook bij andere kredietbonzen de blokkades op te laten heffen.

In hoger beroep heeft de rechter vastgehouden aan een eerdere beslissing, waar het tegenhouden van donaties aan klokkenluidersgroep WikiLeaks als illegaal werd bestempeld. Valitor moet de blokkade binnen 15 dagen opheffen, op straffe van een boete van 800.000 ISK per dag, omgerekend iets meer dan 5.200 euro.

WikiLeaks-woordvoerder Kristinn Hrafnsson is erg blij met het besluit. "Het is een extreem mooie dag," zegt ze. "We werken nu aan rechtszaken tegen andere internationale bedrijven, stap voor stap via subcontractanten. We richten ons op diegenen die buigen onder de politieke druk en de sluiting van betaling wereldwijd organiseerden."

WikiLeaks werd in november 2010 afgesneden van donaties via Paypal, MasterCard en Visa, nadat het gevoelige diplomatieke informatie over onder andere de Verenigde Staten publiceerde. Paypal rechtvaardigde de blokkade op basis van claims over illegale activiteiten van WikiLeaks.

Een jaar later zei de Amerikaanse Minister van Financiën dat er geen juridische grond was om de donaties stop te zetten. In een eerdere rechtszaak in Denemarken gaf een onderaannemer van Visa toe de blokkade onder druk te hebben opgelegd.

De non-profit organisatie kwam na de blokkade terecht in financieel zwaar weer terecht, omdat het voorheen afhankelijk was van donaties. De gedwongen opheffing van de ban op Wikileaks’ geldstroom kan het tij keren. Het oordeel kan als bewijslast worden aangevoerd in andere rechtszaken, wat het proces aanzienlijk kan versnellen.