Vorige week voorspelden we het al: de oplossing voor Googles patentprobleem was het kopen van Motorola Mobility. Motorola Mobility en InterDigital waren de enige twee overgebleven partijen met een grote patentcollectie van mobiele telefoons. Zojuist is bekend geworden dat Google 12,5 miljard dollar neerlegt om Motorola Mobility over te nemen.

Gezien alle rechtszaken tegen het Android-besturingssysteem en de fabrikanten van de toestellen moest Google wel in actie komen. Android moet beschermd worden tegen alle patentzaken, die voornamelijk door Apple en Microsoft worden aangespannen.

Met deze overname wordt Google niet alleen de eigenaar van duizenden mobiele patenten, maar wordt het ook ineens smartphone- en tabletfabrikant. Of Google ook interesse heeft in deze tak van het bedrijf zal nog moeten blijken, het is vrij duidelijk dat het Google voornamelijk om de patenten te doen is. Motorola was een van de eerste fabrikanten die mobiele telefoons op de markt bracht en bezit dan ook enorm veel patenten die Google goed kan gebruiken om Android te beschermen.

Het ligt voor de hand dat Google straks licenties zal gaan verstrekken van deze patenten aan de verschillende Android-fabrikanten, zodat ook deze sterker staan in alle patentrechtszaken. Samsung en HTC kunnen deze licenties goed gebruiken in hun rechtszaken tegen Apple.

Hiermee lijken de uitspraken van de CEO van Motorola van vorige week ineens pure bluf om de prijs op te drijven. Hij gaf toen aan dat Motorola overweegt andere Android-fabrikanten aan te klagen wegens patentschending. De CEO was van mening dat het intellectueel eigendom van het bedrijf en dus ook het patentportfolio een bijdrage kon leveren aan de omzet van het bedrijf. De andere fabrikanten zouden Motorola dan een klein bedrag per verkocht toestel moeten betalen.

De overname moet op dit moment nog wel worden goedgekeurd door de betreffende instanties in de Verenigde Staten en Europa. Ook moeten de aandeelhouders van Motorola Mobility nog akkoord gaan met de overname. Google betaalt 40 dollar per aandeel wat zo’n 63 procent meer is dan de sluitingswaarde van afgelopen vrijdag, dus die goedkeuring lijkt slechts een formaliteit. Google hoopt de overname nog dit jaar of anders begin volgend jaar volledig rond te krijgen.

Er blijft echter nog een kleine mogelijkheid open staan op dit moment. Twee eerdere pogingen van Google om patentcollecties te kopen om Android te beschermen zijn echter al mislukt. Een consortium van onder meer Apple en Microsoft gooide toen roet in het eten. Het lijkt niet erg voor de hand te liggen, maar Apple zou natuurlijk 15 miljard dollar kunnen bieden.