HTC en Apple liggen al enige tijd met elkaar in de clinch. Ze beschuldigen elkaar over en weer van patentinbreuk. HTC zegt nu bereid te zijn om het gesprek met Apple aan te gaan. "We staan open voor een dialoog."

Dat zegt Winston Yung, de financiële baas van HTC, tegen Bloomberg. "We staan open voor alle mogelijke oplossingen, zolang deze oplossingen en de voorwaarden ervan eerlijk en redelijk zijn. In het verleden hebben we vaker met Apple om tafel gezeten, ook voordat het hoge woord eruit was."

HTC lijkt erop gebrand te zijn verdere juridische stappen te vermijden. Begin juli stapte Apple naar de International Trade Commission (ITC) en eiste een importverbod op HTC-toestellen met het besturingssysteem Android. De Taiwanese telefoonfabrikant zou volgens Apple meerdere patenten schenden. De ITC stelde Apple in een voorlopige uitspraak in het gelijk. In reactie daarop daalde het aandeel van HTC zeer sterk. De definitieve uitspraak volgt in december.

Vorige week bemoeide Google zich met de zaak. De zoekmachinegigant zal HTC bijstaan in het juridische geschil met Apple. "We zullen ervoor zorgen dat ze niet verliezen", aldus voormalig topman Eric Schmidt.

De reactie van HCT is opvallend. Vorige week verklaarde Peter Chou, de CEO van HTC, bereid te zijn een patentoorlog aan te gaan met Apple. Om ammunitie op te bouwen kondigde HTC aan om het bedrijf 3S Graphics over te nemen. Hiermee breidt HTC zijn patentportfolio uit met 235 patenten. Waarvan nu al bekend is dat Apple 2 patenten overtreedt.