Naar schatting gebruikt Google zo’n 900.000 servers in al zijn datacenters. Daarnaast is het bedrijf goed voor ongeveer 1 procent van het stroomverbruik van alle datacenters wereldwijd.

Dat beweert professor Jonathan Koomey van de Amerikaanse Stanford Universiteit. Hij deed onderzoek naar het stroomverbruik van alle datacenters ter wereld en maakte de cijfers hiervan afgelopen maandag bekend. In 2010 verbruikte alle datacenters samen 198,8 miljard kWh. Dit is 56 procent meer ten opzichte van 2005. Tussen 2000 en 2005 was de stijging veel groter, toen verdubbelde het stroomgebruik volgens Koomey. Dit komt volgens hem door de steeds energiezuinigere hardware en het gebruik van virtualisatie.

Google vertelde naar aanleiding van het onderzoek dat zij goed zijn voor maximaal 1 procent van dat verbruik. Dit is volgens de professor voor het eerst dat Google inzicht geeft in haar energieverbruik. Op basis van de cijfers schat Koomey dat Google totaal zo’n 900.000 servers gebruikt.

Die 900.000 servers komen neer op 2,8 procent van alle servers wereldwijd. Dit is meer dan hun aandeel qua stroomverbruik. De reden hiervan komt volgens Koomey doordat de datacenters van Google veel efficiënter zijn dan standaard datacenters.

Google heeft echter plannen om in de toekomst door te groeien naar mogelijk 10 miljoen servers.