2min

Een van de grootste geheimen van Google is niet langer geheim. Google heeft bekendgemaakt hoeveel stroom de datacenters van het bedrijf totaal verbruiken. Alle datacenters te samen verbruiken continu zo’n 260 miljoen watt.

Google wilde voorheen nooit vertellen hoeveel stroom het bedrijf nu precies verbruikt, of ze het simpelweg niet wisten of bang waren voor milieu organisaties is onduidelijk. In elk geval doen ze nu een boekje open over het stroomverbruik.

De 260 miljoen watt die Google continu verbruikt om het bedrijf online te houden staat volgens het bedrijf gelijk aan het energieverbruik van 200.000 huizen of een kwart van de maximale capaciteit van een kerncentrale. We praten dus echt over heel veel stroom.

Google is echter wel van mening dat het ook een hele hoop energie bespaart en uiteindelijk goed is voor het milieu. Om te beginnen probeert Google alle datacenters zo energiezuinig als mogelijk te krijgen. Het doet dit door gebruik te maken van energiezuinige hardware, te investeren in windmolens en zelfs door zeewater te gebruiken om de servers te koelen in plaats van airconditioning.

Indirect bespaar het bedrijf ook een hele hoop energie aldus Google. Vroeger moest je in de auto stappen en naar een bibliotheek rijden om informatie op te zoeken. Tegenwoordig kan je dat doen door gebruik te maken van Google. Iets wat uiteindelijk een hele hoop benzines scheelt. Uiteraard zijn er nog veel meer mogelijkheden te bedenken, waaraan Google indirect bijdraagt.

Volgens Google kwam in 2010 25 procent van het totale stroomverbruik uit groene energie, zoals windmolens. In 2011 hoopt Google dit getal te hebben opgeschroeft tot in elk geval 30 procent.Daarnaast investeert Google ook nog steeds in het RE<C project wat als doel heeft groene energie te genereren voor een prijs die goedkoper is dan kolen.