1 min

Twee van China’s grootste technologiebedrijven gaan samenwerken aan de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie, deep learning en het Internet of Things. Baidu en Xiaomi hebben gezamenlijk aangekondigd dat ze “samenwerkingsmogelijkheden verkennen”.

Dat blijkt uit een bericht van de Amerikaanse nieuwswebsite CNBC. De twee bedrijven willen een diepgaande samenwerking vestigen, waarbij er gekeken wordt naar de genoemde onderzoeksvelden. De coöperatie is een interessante want Baidu is een zoekgigant en Xiaomi maakt smartphones en andere consumententechnologie.

Slimmere apparaten

Dat Baidu en Xiaomi willen samenwerken aan “een verbeterde ervaring” voor gebruikers van consumentenelektronica en slimme apparaten is zo bezien ook niet heel vreemd. De twee bedrijven kijken onder andere naar de ontwikkeling van stemherkenning en AI die gesprekken kan voeren.

“Xiaomi heeft een solide portfolio opgebouwd van slimme hardware, big data en een ecosysteem van slimme apparaten opgebouwd,” zegt Qi Lu, vicevoorzitter van Baidu in een statement. “Baidu heeft een sterke technologische basis in AI en gecombineerd met Baidu’s DuarOS, waarmee AI gesprekken kan voeren, kunnen we de ontwikkeling van de IoT-industrie ondersteunen.”

Details over de samenwerking zijn verder niet bekend gemaakt. We weten enkel van de vlakken waarop ze willen samenwerken en dat er gekeken wordt naar robotica, augmented en virtual reality. De twee bedrijven hebben vooralsnog vooral de intentie om in China samen te werken, maar schijnen te overwegen het partnerschap wereldwijd relevant te maken.

Dat ze willen samenwerken zal ook weinig mensen verbazen: Accenture voorspelt dat de industriële IoT-sector tegen 2030 zo’n 14,2 biljoen dollar kan bijdragen aan de wereldeconomie.