2min

Het Android-besturingssysteem wordt steeds dominanter en op de mobiele markt zit het besturingssysteem van Google rond de 80 procent marktaandeel. Volgens onderzoeksbureau Kantar Worldpanel ComTech zit het besturingssysteem in de Verenigde Staten op 65,5 procent marktaandeel en in Europa op 75,6 procent.

De onderzoekers concluderen dat het Android-besturingssysteem steeds dominanter wordt en marktaandeel weet te pakken van de concurrentie. Zowel iOS als Windows Phone houden geen stand tegen de opkomst van Android. In de Verenigde Staten zagen de onderzoekers dat over de afgelopen drie maanden het marktaandeel van iOS terugliep van 36,5 procent naar 31,6 procent, Windows Phone van 4,3 naar 2,7 procent terwijl Android met 7,3 procent steeg naar 65,5 procent.

Het onderzoeksbureau berekent Europa op basis van de vijf grootste landen; Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. De marktaandelen van die landen worden gecombineerd om Europa uit te rekenen en dan komt Android op 75,6 procent, iOS op 18,9 procent en Windows Phone op 4,9 procent.

In China ligt het marktaandeel van Android al op 77 procent, daarmee kunnen we stellen dat Android goed op weg is richting de 80 procent. De grote vraag is of Apple en Microsoft daar in de toekomst nog wel tegenstand aan kunnen bieden. De iPhone-verkopen zijn voor het eerst begonnen aan een daling, terwijl Microsoft veel minder inzet op zijn smartphones.

Het onderzoeksbureau baseert zich op de verkoopcijfers van de afgelopen drie maanden. Als we kijken naar de globale internetstatistieken dan stelt Statcounter dat Android wereldwijd op 68,28 procent zit. In de Verenigde Staten is het volgens Statscounter nog omgedraaid en is iOS op basis van internetgebruik nog groter dan Android; 52,42 procent tegen 45,87 procent. In Europa is Android met 66,84 procent wel het grootste mobiele besturingssysteem. Uiteindelijk zijn de verkoopcijfers natuurlijk wel een opmaat naar wat de gebruikscijfers gaan laten zien. We zijn benieuwd of Google nog wat tegengas krijgt van de concurrentie.