2min

Google’s mobiele besturingssysteem Android doet het steeds beter in Europa. Onderzoeksbureau Kantar meldt dat het aandeel op 76,5 procent ligt, in de vijf grootste Europese markten. Dat is 6 procent hoger dan een jaar eerder en bovendien hoger dan het ooit eerder was.

Kantar meet het aandeel van de verschillende besturingsssytemen sinds vier jaar in Duitsland, Italië, Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Sinds het onderzoeksbureau begon met de metingen was het aandeel van Android nog nooit zo hoog.

Apple’s iOS heeft volgens Kantar’s laatste cijfers een marktaandeel van 18,3 procent in handen, een jaar eerder was dit 18,7 procent. Het marktaandeel van iOS is daarmee redelijk stabiel, doorgaans stijgt het in de maanden na september, wanneer een nieuwe iPhone op de markt is gezet.

Het aandeel van toestellen die op Windows-besturingssystemen draaien is duidelijk tanende. In mei 2015 lag het nog op 9,5 procent, een jaar later is dat nog 4,6 procent. In Europa stappen dus vooral veel Windows-gebruikers over op Android.

De grootste fabrikanten zijn volgens Kantar niet gewijzigd, dit zijn nog altijd Samsung en Apple. Huawei is goed voor de derde plaats met een aandeel van 12,5 procent, wat een jaar terug nog 7,4 procent was. In Italië en Spanje bezit Huawei zelfs een aandeel van 21 procent.

Het aandeel van de Chinese fabrikant zit dus in de lift en dat is vooral voor Samsung een probleem. Het Zuid-Koreaanse bedrijf zag het marktaandeel in Italië en Spanje juist met respectievelijk 5,6 en 7,6 procent afnemen.

Het marktaandeel van Android is ook in andere regio’s zeer hoog. In China ligt het rond de 80 procent, in de Verenigde Staten meldt Kantar een aandeel van 68,5 procent.